Unul din cinci copii are tulburări psihice

Distribuie pe:

Din cei peste 4 milioane de copii de la noi din ţară, 20 la sută au tulburări de sănătate mintală, care le afectează dezvoltarea, arată „Analiza serviciilor de sănătate mintală a copiilor din România", făcută în 2010.

Principalele probleme psihice în rândul copiilor sunt tulburările de anxietate (anxietate generalizată sau socială, fobii, anxietate de separare, atacuri de panică), tulburarea hiperchinetică cu deficit de atenţie, precum si depresia elinică, arată primul studiu de acest gen, ce a fost lansat recent de Organizaţia „Salvaţi Copiii".

Agitaţia poate ascunde anxietate sau ADHD

Tulburările anxioase la copil cuprind stări de nelinişte şi frică fără motiv, iritabilitate, temeri şi gânduri depresive, pe care copilul le formulează prin teama de a fi lăsat singur. „Simptomele iau diferite forme, iar adulţii le por recunoaşte din cauza stării de nelinişte a copilului şi agitaţiei sale. Aceste simptome sunt însoţite de tulburări de somn, de coşmaruri şi uneori de neatenţie. Tulburările se pot manifesta şi sub forma unei temeri vagi, fie sub forma atacului de panică, fie sub forma fobiilor", explică psihologul Anca Munteanu, specialist în psihoterapie şi în consiliere psihologică pentru copii, adolescenţi şi părinţi. Pe de altă parte, stările depresive sunt manifestate prin diferite simptome de la tristeţe si apatie, plâns şi timiditate până la agitaţie şi opoziţie. Ele survin de obicei după un eveniment traumatic, cum este separarea părinţilor. Adesea, aceste semne sunt însoţite de refuzul de a mânca, de insomnii, de lipsă de energie, stare de vomă, dureri şi de enurezis. Studiul a mai arătat că, din totalul copiilor cu probleme de sănătate mintală, 2 la sută au tulburări de conduită, 1 la sută schizofrenie şi tulburări psihotice, iar 0,2 la sută suferă de autism şi de tulburări pervazive de dezvoltare (tulburări de comunicare, tulburări în relaţia cu ceilalţi, de activităţi restrânse şi repetitive).

Lasă un comentariu