Nereguli sancţionate cu amenzi de 27.000 de lei, la cantine şi chioşcuri şcolare

Distribuie pe:

În perioada 27 mai - 23 iunie, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Mureş şi Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Mureş au efectuat 88 de controale în unităţile de alimentaţie publică în care se pregăteşte hrana pentru elevi, precum şi în cantine şcolare, chioşcuri şi puncte de alimentaţie din incinta şcolilor.

În urma verificărilor efectuate, pentru neregulile constatate au fost aplicate 19 amenzi în valoare totală de 27.400 de lei. În baza ordinului prefectului nr. 144/2016, privind respectarea normelor legale pentru asigurarea unei alimentaţii sănătoase în unităţile de învăţământ preşcolar din judeţ, au fost retrase de la comercializare 84,4 kilograme de produse alimentare neconforme, fiind emisă o ordonanţă de suspendare temporară a activităţii

Potrivit directorului DSVSA Mureş, Vasile Liviu Oprea, din cele 43 de cantine şcolare controlate, în patru cazuri s-au aplicat amenzi în valoare totală de 3.600 de lei, pentru veselă şi ustensile uzate, neverificarea potabilităţii apei, nepăstrarea probelor de alimente, lipsa de monitorizare a temperaturii în spaţiile frigorifice şi pentru cantităţi insuficiente de dezinfectanţi şi substanţe de spălare. În cazul a 12 chioşcuri din incinta şcolilor din cele 34 controlate au fost aplicate amenzi în valoare totală de 11.800 lei, pentru alimente cu data limită de consum depăşită, condiţii de păstrare necorespunzătoare, modificări organoleptice, necertificarea personalului privind noţiunile de igienă, neafişarea preţurilor etc.

În privinţa unităţilor de alimentaţie publică în care se pregăteşte hrana pentru elevi, în urma celor 11 controale au fost aplicate trei amenzi în valoare totală de 12.000 lei, un avertisment, s-a dictat o suspendare temporară de activitate şi au fost retrase din bucătării 35,7 kilograme de alimente, a mai precizat directorul DSVSA, citat de Agerpres. 

Lasă un comentariu