„ADIO, DAR RĂMÂN CU TINE!" (???)

Distribuie pe:

Vrem - nu vrem, ne place sau nu, cele mai multe dintre aspectele vieţii noastre cotidiene gravitează acum în jurul Brexit-ului. Ne afectează, pe unii (mai puţini!) dintre noi, nu atât… material, cât sentimental. Nu putem rămâne indiferenţi la faptul că, oficial, în Marea Britanie, sunt înregistraţi 170.000 de români. În paranteză fie spus, există şi evaluări potrivit cărora, în Regatul Unit, s-ar afla 400.000. Ambasada noastră ar trebui să organizeze, rapid, un recensământ în acest sens! Este important şi faptul că, de pildă, la faimoasa Universitate din Oxford, se predă Limba Română, şi… „nu unor studenţi români, aşa cum ne-am aştepta, poate, ci cursanţilor internaţionali care aleg să studieze limba de care unii români din străinătate au ajuns să se ferească". Limba Română se predă şi la Universitatea din Londra.

Toate bune şi frumoase, doar că …deruta post-Brexit fiind generală, alimentează tradiţionala ostilitate englezească faţă de outsiderii europeni, în general, şi - cu riscul de a fi suspectată de interpretări paranoide -, faţă de români în special. Că nu gândesc doar eu aşa demonstrează şi recentul demers al jurnaliştilor Antenei 3, care au lansat online o petiţie adresată premierului, încă în exerciţiu, David Cameron, fiind invitaţi s-o semneze toţi internauţii care gândesc în consens cu autorii textului, pe care îl redăm integral în cele ce urmează.

 

„Excelenţei Sale, Domnului Prim-Ministru David Cameron

Stimate Domnule Prim-Ministru,

Vă adresăm această petiţie în beneficiul câtorva sute de mii de români care trăiesc, muncesc, plătesc taxe şi contribuie prin puterile lor la bunăstarea economică a Regatului Unit.

Privim cu îngrijorare evoluţiile din ultima săptămână, de după votul popular din Marea Britanie, şi constatăm că se produc schimbări îngrijorătoare în atitudinea cetăţenilor britanici la adresa conaţionalilor noştri.

Mai mult decât atât, vin informaţii alarmante în legătură cu posibile modificări ale politicilor sociale în privinţa dreptului la muncă şi a drepturilor cetăţeneşti, dobândite în calitate de membri cu drepturi egale ai UE.

În Anglia, Scoţia, Ţara Galilor, Irlanda de Nord, pe tot teritoriul Regatului Unit sunt mii de doctori şi asistente medicale din România, care, în fiecare dimineaţă sau în nopţile de gardă, îi îngrijesc pe pacienţi cu dăruire şi profesionalism.

Sunt zeci de mii de dascăli şi studenţi care contribuie în proiecte de cercetare la dezvoltarea unor ştiinţe sau noi tehnologii.

Sunt artişti care ridică sălile în picioare, la Covent Garden sau la Royal Ballet, ori sportivi aclamaţi de stadioane arhipline, jucând sub culorile unor echipe britanice.

Sunt zeci de mii de lucrători în construcţii, în transporturi, în servicii bancare, în IT, care, zi de zi, muncesc cinstit pentru familiile lor, dar şi pentru ţara care i-a primit şi le-a oferit şanse.

Sunt milioane de români acasă, care privesc spre Marea Britanie cu încrederea că este un tărâm al respectului faţă de oameni, faţă de principii, faţă de democraţie, că este o ţară în care nu poţi fi persecutat şi din care nu poţi fi alungat, dacă nu ai comis ceva ilegal.

Casa Regală a României şi Casa Regală Britanică sunt legate prin sânge, istorie, demnitate, onoare.

Suntem aliaţi şi am fost, de-a lungul istoriei, în mari confruntări, mergând împreună spre victorie.

Din aceste motive, şi pentru multe altele, facem apel, Domnule Prim-Ministru, la o acţiune responsabilă şi rapidă, pentru a adopta un set de măsuri care să le ofere românilor aflaţi în Regatul Unit:

- un statut social demn şi egal cu cetăţenii britanici

- protecţie şi siguranţă împotriva acţiunilor discriminatorii, xenofobe şi violente

- garantarea drepturilor fundamentale, inclusiv al celui la muncă, dobândite în calitate de cetăţeni egali

Contăm, Domnule Prim-Ministru, pe sprijinul şi reacţia dumneavoastră promptă, asigurându-vă că noi, românii, putem fi, şi vom fi, şi de aici încolo, parteneri serioşi şi cinstiţi ai naţiunii dumneavoastră.

Mihai Gâdea, jurnalist

Adrian Ursu, jurnalist"

 

După cum probabil ştiţi, premierul Marii Britanii, David Cameron, a declarat, într-o conferinţă de presă organizată la Downing Street, că ţara sa are nevoie de un nou premier, după Brexit, precizând însă că va rămâne la conducere până la congresul Partidului Conservator, din toamnă.

Desigur, în urma referendumului din 23 iunie, grupul politic favorabil ieşirii Marii Britanii din UE a obţinut o majoritate la limită, dar principalii lideri - conservatorul Boris Johnson şi naţionalistul Nigel Farage - s-au retras din prim-planul vieţii politice. Aşa se face că, pe fundalul acestei zăpăceli cu repercusiuni la nivel… global se profilează imaginea unei noi „doamne de fier": Theresa May, ministrul de lnterne, care, din start a decis că situaţia rezidenţilor europeni în UK nu este definitivată, aceasta constituind tema unor posibile negocieri cu Bruxelles-ul. De fapt, după victoria Brexit-ului, ea nu s-a pronunţat explicit asupra expulzării, dar a precizat că menţinerea tuturor drepturilor ale acestei populaţii ar fi o lipsă de responsabilitate, provocând un ulterior aflux de migranţi.

Temuta blondă numită de publicaţia „Daily Mail" „Britanica Merkel", născută în 1956, unica fiică a unui pastor presbiterian, crescută, ca atare, în presbiteriul din Oxfordshire, membră a Partidului Conservator, eurosceptica Theresa May rămâne concurenta favorită în cursa pentru fotoliul de premier, după abandonul lui Boris Johnson.

Ocupând fotoliul Internelor britanice din 2010, Theresa May joacă dur, având în mânecă „Asul" drepturilor europenilor din UK. Să luăm în calcul doar faptul că aceştia reprezintă, totuşi, 5% din populaţia totală a Regatului - sunt 3 milioane, între care 800.000 de polonezi, 385.000 de irlandezi şi mai puţin de 300.000 de francezi.

În mod evident, May nu agrează fenomenul migraţionist şi a susţinut/ susţine, discret, rămânerea Regatului Unit în Uniunea Europeană.

De fapt, liderii de la Londra au şi anunţat că nu se grăbesc să activeze clauza ce permite ieşirea ţării din UE. Deci, ieşirea oficială a Marii Britanii ar putea dura câţiva ani. În plus, există voci care cer organizarea unui nou referendum, obţinerea unui acord favorabil cu Bruxelles-ul sau blocarea ieşirii ţării din UE de către Parlamentul de la Londra. Politicieni din Scoţia, Irlanda de Nord şi Ţara Galilor au cerut soluţii pentru rămânerea în Uniunea Europeană.

„Marea Britanie va rămâne membră a Uniunii Europene", a declarat Hans Jörg Schelling, într-un interviu acordat publicaţiei economice germane „Handelsblatt". (…) „În următorii cinci ani, Uniunea Europeană va avea în continuare 28 de state membre", a spus Schelling, notând că efectele referendumului asupra companiilor şi pieţelor financiare au şocat Marea Britanie. (…) „Tendinţele companiilor de a se muta în Uniunea Europeană reprezintă un semnal de alarmă pentru Marea Britanie, în sensul de a nu ieşi din Uniunea Europeană", subliniază Schelling. În opinia ministrului austriac al Finanţelor, Marea Britanie poate alege să nu activeze procedura de părăsire a Uniunii Europene. „Un alt model ar putea fi organizarea unui alt referendum, privind o rămânere parţială a Marii Britanii în UE. Adică Anglia să iasă din UE, dar Scoţia şi Irlanda de Nord să rămână", a subliniat oficialul austriac, conform site-ului DiePresse.com.

Deci…, cum am fost, aşa rămânem?

 

Lasă un comentariu