Zilnic, băncile vor informa ANAF despre conturile deschise sau închise de contribuabili!

Distribuie pe:

La începutul acestei luni (1 iulie 2016), a intrat în vigoare Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) nr. 1.106/2016, prin care ANAF va primi, zilnic, de la bănci o listă cu persoanele care îşi deschid sau închid un cont bancar, indiferent dacă acestea sunt persoane fizice sau juridice. Referirea la conturi deschise sau închise include toate tipurile de conturi de care poate dispune un client, indiferent de monedă.

Totodată, băncile vor trebui să raporteze ANAF datele de identificare ale persoanelor care deţin dreptul de semnătură pentru conturile deschise, precum şi o listă a celor care închiriază casete de valori.

Conform noilor reglementări, instituţiile de credit sunt, de asemenea, obligate ca, la solicitarea ANAF, să comunice pentru fiecare titular care face subiectul solicitării toate rulajele şi soldurile conturilor deschise la acestea, precum şi informaţiile şi documentele privind operaţiunile derulate prin respectivele conturi.

Transmiterea informaţiilor se va face zilnic, prin depunerea unei declaraţii în format PDF cu fişier xml ataşat, prin mijloace de transmitere la distanţă, conform legii.

La prima transmitere, băncile vor furniza inclusiv lista titularilor (persoane fizice, juridice sau orice alte entităţi fără personalitate juridică) ce deţin conturi deschise la data de 30 iunie 2016, conturi închise în perioada 1 ianuarie 2010 - 30 iunie 2016, indiferent de data deschiderii, precum şi datele de identificare ale persoanelor care au deţinut (deţin) dreptul de semnătură pentru acestea.

În ceea ce priveşte lista persoanelor care au închiriat casete de valori, instituţiile de credit vor transmite lista celor cu contract valabil la data de 30 iunie 2016.

ANAF consideră că noile măsuri prezintă avantajul constituirii unei baze de date care să fie valorificată, atât în scopul identificării evaziunii fiscale (venituri nedeclarate), cât şi în scopul eficientizării activităţii de executare silită (prin poprire).

 

Lasă un comentariu