Va fi returnată taxa auto într-o singură tranşă?!

Distribuie pe:

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a stabilit, în cauza C-200/14 (Silvia Georgiana Câmpean împotriva Administraţiei Finanţelor Publice a Municipiului Mediaş, devenită Serviciul Fiscal Municipal Mediaş şi Administraţiei Fondului pentru Mediu), că statul român ar trebui să ramburseze taxa auto integral, nu în termen de 5 ani, aşa cum procedează acum.

Astfel, judecătorii CJUE au decis că „se opun termenului de cinci ani pentru rambursarea vechii taxe auto, cea care a purtat mai multe denumiri în perioada 2007 - martie 2013, respectiv taxă specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxă pe poluare pentru autovehicule şi taxă pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule".

CJUE a stabilit că restituirea eşalonată a banilor e mai puţin favorabilă decât una integrală: „Principiul echivalenţei trebuie să fie interpretat în sensul că se opune ca un stat membru să prevadă modalităţi procedurale mai puţin favorabile pentru cererile de rambursare a unei taxe, care sunt întemeiate pe o încălcare a dreptului Uniunii Europene (UE) decât cele aplicabile acţiunilor similare întemeiate pe o încălcare a dreptului intern. Un asemenea sistem de rambursare a sumelor îl plasează pe justiţiabil într-o situaţie de incertitudine prelungită cu privire la data la care va obţine rambursarea integrală a cuantumului taxei plătite fără a fi datorate. Nu se poate admite ca un stat membru, în calitatea sa de debitor într-un litigiu precum litigiul principal, să se poată prevala de o insuficienţă a fondurilor pentru a justifica imposibilitatea executării unei decizii judecătoreşti care îi recunoaşte justiţiabilului un drept conferit de ordinea juridică a UE", se arată în decizia CJUE. Prin urmare, persoanele care au plătit taxa specială pentru autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule pot să ceară toţi banii înapoi, într-o singură tranşă, fără a fi nevoite să deschidă o acţiune în instanţă!

Lasă un comentariu