Expoziţie de ceramică în Turnul Fierarilor

Distribuie pe:

Sâmbătă, 2 iulie, în Turnul Fierarilor din Cetatea Medievală Sighişoara, sub tutela Asociaţiei Artiştilor Plastici „Alma Mater Castrum Sex" Sighişoara, a avut loc deschiderea expoziţiei de ceramică a artistei plastice târgumureşene Mana Bucur, preşedinta UAPR - Filiala Târgu-Mureş, o adevărată revelaţie în lumea creaţiei „raku" (o metodă de ardere tradiţională japoneză), cu o serie de lucrări de artă decorativă.

Expoziţia prefaţează cea de a doua ediţie a Taberei de Ceramică Internaţională, manifestare la care participă artişti plastici din Franţa, Polonia şi România, surprinzând - după cum se exprima, în cuvântul de deschidere, plasticianul Radu Florea de la Radio Târgu-Mureş - prin bogăţia exponatelor, „rescriind, din mers, contemporaneitatea unei lumi în continuă transformare şi căutare, cele trei elemente apa, focul şi pământul, prin ardere, recombinând neîncetat forme tridimensionale, rotunjimi metafizice generatoare de mesaje artistice dintre cele mai surprinzătoare" . Artista, la rândul său, ne-a familiarizat cu câteva taine din arta tehnicii arderii raku, vorbind, printre altele, de procedeul termic al prelucrării ceramicii, mai precis de o semi-ardere, în care fumul îşi are rolul lui, pătrunzând în nervurile lucrării şi dând obiectului amprenta unicităţii irepetabile.

Tot în cadrul expoziţiei a avut loc proiecţia a trei filme de scurt metraj despre tehnici raku, realizate de artistul plastic Dorel Cozma, vicepreşedinte UAP România - Filiala Târgu-Mureş. Unul dintre ele a fost realizat cu ocazia unui eveniment intitulat „Arderea vrăjitoarei", o legendă de la Târgu-Mureş, despre o întâmplare petrecută cu sute de ani în urmă chiar în curtea unde sunt atelierele UAP-ului, unde vrăjitoarea ar fi fost arsă pe rug. Pornind de la această „istorie", de o vreme se organizează aici evenimente raku, în care arderea ceramicii „la vedere" aminteşte de rugul pe care a ars acea nefericită.

În data de 14 iulie, va fi vernisajul expoziţiei realizate de cei înscrişi în tabăra de ceramică internaţională - Sighişoara 2016, cu lucrări realizate în chiar acest timp dedicat taberei de creaţie. De remarcat prezenţa domnului Vasile Mureşan - muzeograf şi consilier artistic în cadrul Asociaţiei Artiştilor Plastici Mureş, cât şi a sculptorilor Mariana-Cara Olteanu, David Olteanu, Niculae Ardelean, Dan Todea - preşedintele Asociaţiei Artiştilor Plastici „Alma Mater Castrum Sex" Sighişoara, un numeros public, cu toţii impresionaţi de frumuseţea obiectelor expuse.

Manifestarea din Turnul Fierarilor dovedeşte, încă o dată, că Sighişoara rămâne acelaşi spaţiu generos, deschis actului artistic, având acel plus de frumuseţe conferit de măreţia Cetăţii Medievale şi de mulţimea de „turişti culturali"care îi bântuie străduţele, indiferent de vreme şi anotimp.

Lasă un comentariu