Aleşii locali condamnaţi cu suspendare îşi pierd mandatele!

Distribuie pe:

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis, ieri, cu unanimitate de voturi, să admită sesizarea făcută de preşedintele Klaus Iohannis la Legea privind statutul aleşilor locali (primari, consilieri locali şi judeţeni).

Astfel, judecătorii CCR au decis că legea potrivit căreia aleşii condamnaţi cu suspendare nu îşi pierd mandatul contravine Constituţiei şi, prin urmare, cei condamnaţi cu suspendare îşi vor pierde şi ei mandatul, la fel ca cei care sunt condamnaţi cu executare.

„O singură decizie am luat astăzi, în unanimitate, aceea de a admite sesizarea preşedintelui cu privire la legea 393/2004, pe care am declarat-o în totalitate neconstituţională. Am avut în vedere că s-a creat un regim discriminatoriu şi că soluţia pe care a ales-o Parlamentul ar fi deturnat scopul legiuitorului, acela de a apăra integritatea şi responsabilitatea funcţiei de ales local. Suspendarea este tot o formă de executare a pedepsei. S-ar fi creat inechităţi", a precizat, pentru Agerpres, Valer Dorneanu, preşedintele interimar al CCR.

Judecătorii argumentează că, dacă aleşilor locali condamnaţi cu suspendare nu le-ar înceta mandatul, acest lucru ar echivala cu „un privilegiu creat acestora, împrejurare care este de natură să nesocotească prevederile art.16 alin.(1), (2) şi (3) din Constituţie".

Pe ordinea de zi a CCR, s-a aflat şi legea care dezincriminează conflictul de interese (angajarea rudelor la cabinetele parlamentare), însă Curtea a amânat luarea unei decizii până la şedinţa din 13 septembrie 2016. 

Lasă un comentariu