Deschiderea Taberei de pictură pe sticlă la Sângeorgiu de Mureş

Distribuie pe:

Taberele de pictură oferă un cadru propice pentru creaţie, aici, cei tineri, discipolii duc mai departe ceea ce asimilează de la maeştrii lor. Este impotant de menţionat că, prima Tabără de pictură din România, s-a desfăşurat în Sângeorgiu de Mureş, în luna iunie a anului 1992. De atunci se continuă tradiţia, şi datorită iubitorilor de artă, în Sângeorgiu de Mureş, au loc frecvent, astfel de manifestări de înaltă clasă.

Oameni, oameni... se spune că omul sfinţeşte locul, şi aşa este, sunt oameni care prin natura lor există parcă pentru a lăsa ceva în urmă, pentru a-i uni pe cei cu preocupări comune. Ilarie Gheorghe Opriş, descris de renumitul ziarist Dorin Borda ca „prieten al oamenilor de cultură în primul rând, al istoricilor, scriitorilor, al artiştilor, dar, nu în ultimul rând, al ziariştilor, a celor sinceri, deschişi, nu a mediocrilor. Bunăvoinţa lui se răsfrânge asupra multora dintre cei care îl cunoaştem şi îi cultivăm prietenia. Multe-multe zile, transformate în ani, am petrecut alături de Ilarie Gh. Opriş, nu odată ne-am contopit sufletele, ideile, iniţiativele, cele mai folositoare, nu doar pentru noi. Am lucrat cu bună-credinţă la împlinirea unora pe care abia i-am cunoscut. Şi ne-am bucurat".

Szabolcs Sofalvi, devenit primar, a susţinut, s-a implicat şi a făcut în aşa fel ca activităţile culturale să se desfăşoare în număr cât mai mare, spre mândria sângeorzenilor. Astfel, anul 2016, este deosebit de important pentru Sângeorgiu de Mureş, deoarece, în luna aprilie a fost declarat Sat Cultural al României şi a obţinut Locul II pe ţară. Este cât se poate de limpede că fără implicarea domnului primar nu s-ar fi ajuns la o asemenea performanţă. În semn de apreciere, dânsul a decis ca Jurământul de învestitură în funcţia de primar să se desfăşoare în mijlocul pictorilor, la Căminul Cultural din comună în sânul actului de creaţie, în data de 4.07.2016. Părintele Eugen Bărăian, preot paroh cu pasiune pentru artă, cu blândeţe, cu dedicare şi devotament faţă de oameni, a adus binecuvâtarea pentru a ilumina creatorii de icoane. Vasile Mureşan, muzeograf expert, cu încredere în potenţialul creator al tinerilor, îi încurajează, îi susţine, îi sfătuieşte, trezind şi stimulând dorinţa devenirii, a evoluţiei personale. Oameni, oameni... care prin existenţa lor sunt un exemplu, care cu dragostea lor pentru frumos, oferă,.... spre bucuria celor care vor să primească. Deosebitele cuvinte, pildele rostite de dânşii, au dat acestei Festivităţi de deschidere a Taberei de pictură o încărcătură emoţională greu de descris în cuvinte.

Privit din afară, actul de cultură pare să aibă nevoie doar de pasiune şi talent, dar trebuie amintit că este nevoie şi de suport financiar, iar în acest caz, reprezentantul Asociaţiei Culturale „Sfântul Gheorghe", domnul Ilarie Gheorghe Opriş, reprezentantul Primăriei Sângeorgiu de Mureş, primarul Szabolcs Sofalvy, reprezentantul Parohiei Ortodoxe din localitate, părintele Eugen Bărăian şi consilierul local Fărcaş Zarie, s-au unit într-o frumoasă colaborare şi, datorită dânşilor, în data de 3.07.2016, la Căminul Cultural din Sângeorgiu de Mureş, a avut loc Deschiderea oficială a Tabarei de pictură pe sticlă cu o tema-tică provocatoare: Icoane pe sticlă.

Claudia Bărăian, Eugen Bărăian, Susana Bocretaş, Andreea Bodan, Horaţiu Călugăr, Margit Fabian, Klara Karp, Maria Pârvu Kulcsar, Julia Magyari, Imola Manea, Maria Mera, Diana Moca, Sofia Neagoi, Adriana Neghirla, Veta Paşcu, Klara Pădurean, Violeta Petică, Dorina Sermăşan, Giulia Sermăşan, Cornel Turcu şi Zsuzsa Veress îşi vor provoca talentul, şi vor crea icoane, pentru Biserica Ortodoxă aflată în construcţie.

Cuvântul tabără ne duce cu gândul la vacanţă, o tabără de pictură, însă este o vacanţă în care cei implicaţi se rup de grijile cotidiene, se dedică creaţiei cu pasiune, împlinindu-şi visele, idealurile pentru realizarea frumosului. Putem admira rezultatul muncii lor, duminică, în data de 10.07.2016, la ora 12, la Căminul Cultural din Sângeorgiu de Mureş, când va avea loc Vernisajul Taberei de pictură pe sticlă. Le dorim ca lumina divină să le călăuzească efortul creator. Succes!!!

Lasă un comentariu