Aproape trei sferturi dintre salariaţi câştigă sub 2.000 de lei pe lună

Distribuie pe:

Potrivit datelor centralizate de Ziarul Financiar, peste 3 milioane de salariaţi  (65% din totalul de 4,7 milioane) au salarii nete de sub 2.000 de lei pe lună, fiind plătiţi sub nivelul actual al salariului mediu pe economie. Această categorie cuprinde majoritatea angajaţilor din industrie, cei din sănătate, educaţie, comerţ, construcţii sau hoteluri şi restaurante, arată sursa citată.

Aproape 1,3 milioane de salariaţi (27% din total) au venituri lunare nete cuprinse între 2.000 şi 4.000 de lei pe lună, această categorie incluzând, de exemplu, salariaţii din telecomunicaţii, energie, industria farmaceutică, dar şi funcţionarii din administraţia publică sau o parte dintre angajaţii din industria auto. Doar circa 340.000 de salariaţi (7%) au venituri lunare de peste 4.000 de lei net pe lună, aceştia fiind specialişti care lucrează în domeniile: bancar, IT, transporturi aeriene, extracţia petrolului brut sau industria tutunului.

Potrivit datelor publicate în această săptămână de Institutul Naţional de Statistică, salariul mediu net pe economie a ajuns, în luna mai a acestui an, la 2.063 de lei, în creştere cu 14% faţă de perioada similară a anului trecut. 

Lasă un comentariu