Dieta care te face rezistent la stres

Distribuie pe:

Atunci când suntem stresaţi, organismul nostru eliberează adrenalină şi cortizol, hormoni de stres ale căror efecte se văd imediat: creşte ritmul cardiac şi se măreşte valoarea tensiunii arteriale. De aceea, un prim secret al alimentaţiei antistres constă în consumul cât mai mare de fructe şi de legume care conţin magneziu, mineral implicat în normalizarea funcţiilor inimii, adică a unuia dintre organele a căror activitate este perturbată de stres. Mai mult, cercetătorii americani au denumit magneziul „devoratorul de poluare", fiindcă atenuează din oboseala dată de mediul citadin, în care poluarea este prezentă pretutindeni. Aşadar, prunele, nucile, pătrunjelul, legumele verzi, laptele cu cacao, migdalele şi soia, toate bogate în magneziu, ar trebui să facă parte din alimentaţia zilnică a persoanelor stresate.

Bananele, indicate zilnic

Nutriţioniştii spun că este indicat consumul zilnic de banane. Alegele pe cele bine coapte şi mănâncă-le atunci când coaja începe să aibă puncte maronii. Beneficiile consumului de banane, cunoscute drept tonice nervoase datorită bogăţiei de magneziu, se văd şi în corectarea nivelului de colesterol din sânge şi în atenuarea durerilor din timpul sindromului premenstrual.

Pâinea integrală stimulează digestia

De grâu, secară, orz sau de ovăz, pâinea integrală este un aliment ideal pentru lupta împotriva stresului. Efectul benefic se explică prin conţinutul bogat de vitamine din complexul B, dar şi de magneziu, în plus, conţine carbohidraţi cu eliberare treptată şi fibre care stimulează digestia. Pâinea integrală mai conţine fier, sodiu, potasiu şi calciu.

Peştele hrăneşte neuronii

Acizii graşi Omega 3, Omega 6 şi Omega 9 sunt esenţiali pentru sănătatea creierului şi hrănesc celulele nervoase. Aceşti acizi se găsesc în sortimentele de peşte gras şi în conservele de sardine. Fosforul, prezent şi el în carnea de peşte, este necesar în transmiterea impulsurilor nervoase, adică sporeşte eficienţa activităţii creierului. Ca şi magneziul, fosforul normalizează bătăile inimii.

Laptele degresat limpezeşte gândirea

Oboseala intelectuală trece cu o cană de lapte degresat. Deoarece este bogat în triptofan, un neurotransmiţător care calmează nervii, laptele consumat rece limpezeşte mintea. Consumat cald, laptele are efect calmant, de somnifer, şi este indicat seara, cu o jumătate de oră înainte de culcare. O cană cu lapte cald alungă stresul acumulat peste zi şi permite relaxarea organismului pregătindu-l pentru un somn odihnitor.

Lasă un comentariu