PAUZELE SCURTE ŞI DESE NE CRESC PERFORMANŢELE

Distribuie pe:

Oamenii americani de ştiinţă de la Universitatea din Illinois, citaţi de descopera.ro, au ajuns la concluzia că pauzele dese, dar scurte, sunt necesare procesului de focalizare a atenţiei, întrucât resursele atenţionale ale creierului tind să scadă după o lungă perioadă de concentrare asupra unei singure sarcini, afectând astfel performanţele.

Cercetătorii susţin că, deşi energia este finită, ea poate fi mereu reînnoită, explicându-ne şi motivele ştiinţifice pentru care pauzele în muncă sunt benefice tuturor oamenilor.

„Pauzele ne împiedică să ne plictisim (şi, prin urmare, sporesc atenţia). Atunci când sunteţi într-adevăr la începutul unei sarcini sau al unui proiect, ideile curg şi vă simţiţi cu adevărat minunat. Dar nu durează pentru totdeauna. Odată ce treceţi de această linie şi forţaţi, puteţi observa că începeţi să vă simţiţi nefocalizat sau chiar iritabil. Practic, creierul uman pur şi simplu nu a fost construit pentru concentrarea extinsă a energiei psihice asupra unor sarcini. Creierul nostru este vigilent tot timpul, deoarece acesta a evoluat pentru a detecta fiecare modificare necesară pentru a asigura supravieţuirea. Vestea bună este că tot ce avem de făcut este să luăm o scurtă pauză pentru a reveni din nou pe drumul cel bun.

Pauzele ajută la păstrarea informaţiilor şi realizarea conexiunilor. Creierul are două moduri de funcţionare : modul de concentrare - pe care îl folosim atunci când facem lucruri cum ar fi învăţarea sau scrisul, şi modul difuz - care este modul nostru mai relaxat, în care se produc reveriile şi nu gândim atât de profund. Studiile afirmă faptul că modul de concentrare este benefic pentru optimizarea productivităţii, iar modul difuz joacă un rol important, de asemenea, însă în activitatea de relaxare şi detaşare, sporind totodată funcţionarea modului de concentrare. Relaxarea asociată cu modul difuz poate permite creierului să revină cu perspective valoroase asupra unei situaţii la care ne concentram în mod iniţial, fără a găsi rezolvarea.

Pauzele ne ajută să ne reevaluăm obiectivele. Un alt beneficiu oferit de pauzele în muncă este faptul că ele ne permit să facem un pas înapoi şi să ne asigurăm că realizăm lucrurile potrivite în mod corect. Atunci când lucraţi la o sarcină în mod continuu, este uşor să vă pierdeţi concentrarea. În contrast, în urma unei scurte pauze, revenirea asupra punctului în care v-aţi oprit forţele se va petrece la un nivel mult mai clar, oferindu-vă posibilitatea de a reevalua tot ceea ce aţi realizat până în momentul respectiv. Este o practică care ne încurajează să rămânem conştienţi de obiectivele noastre".

Lasă un comentariu