Reprezentanții statului în AGA nu vor mai fi remunerați!

Distribuie pe:

În ședința de săptămâna trecută (6 iulie 2016), Guvernul a aprobat un memorandum prin care activitatea acționarilor în Adunările Generale ale Acționarilor (A.G.A.) operatorilor economici, la care statul deține direct sau indirect o participație majoritară, va fi considerată sarcină de serviciu pentru angajații acționarului și nu va fi remunerată.

Urmează ca până în luna septembrie 2016, Ministerul Finanțelor Publice, împreună cu Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA) să propună spre aprobare Guvernului actul normativ care va constitui baza legală pentru măsurile dispuse prin acest memorandum.

„Decizia a fost luată în vederea uniformizării practicii la nivelul tuturor companiilor aflate direct sau indirect în subordinea statului, după ce, în februarie 2016, prin Ordinul viceprim-ministrului Ministrului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, s-a stabilit că mandatul acordat reprezentanților MECRMA în AGA ale societăților aflate în coordonarea ministerului de resort, este cu titlu gratuit", explică Guvernul.

În plus, vicepremierul Costin Borc, ministru al Economiei, a declarat că reprezentanții statului în AGA ale companiilor la care statul deține, direct sau indirect, o participare majoritară nu vor mai primi indemnizații pentru participarea la ședințe întrucât nu au niciun fel de responsabilitate.

„În AGA, n-ai niciun fel de responsabilitate. Există în Ministerul Economiei un Departament de Privatizare și Administrare a Participațiilor, care pregătește un mandat semnat în intern, semnat de ministru, în care scrie: la punctul 1 de pe ordinea de zi votez da, iar eu bifez acolo frumos și eu semnez. Care este responsabilitatea?".

Vicepremierul Borc susține că măsura nu va fi aplicată și la remunerațiile reprezentanților statului în Consiliile de Administrație (CA): „Responsabilitatea într-un CA de stat, astăzi, nu e mică. Aceste societăți trebuie gestionate și gestionate bine. Soluția este să fie CA-uri plătite corect. Pentru mine, termenul corect, echilibrat, e bun".

Deocamdată, potrivit legislației în vigoare, „operatorii economici nu pot acorda membrilor adunărilor generale ale acționarilor remunerații mai mari de 25% din indemnizația fixă lunară a directorilor generali, pe ședință, și pentru mai mult de o ședință într-o lună".

 

Lasă un comentariu