Semnal - Vatra veche 6/2016

Distribuie pe:

Încă un număr dens, cu semnături prestigioase și cu prezențe mureșene.

Din sumar: Ana Blandiana, Autobiografie între două Europe, despre Ana Blandiana, Simboluri ale condiției umane, scrie Viorel Chirilă, iar Alexandru Barbu și Andra Voina traduc din poezia Anei Blandiana, în engleză.

La Vatra veche dialog sunt prezenți și Ilie Bădescu, interviu de Stelian Gomboș Viorel Coțoiu (care ilustrează acest număr), de Adalbert Gyuris, Melania Cuc, de Nicolae Băciuț.

Lui Mihai Eminescu îi sunt alocate pagini consistente: Restituiri. I.E. Torouțiu și Mihai Eminescu de Marin Iancu, Secvențe de eminescologie, de George Anca, Eminescu și Transilvania. Dialog cu Ilie Șandru, de Elena Condrei, Mihai Eminescu, Un traseu inițiatic: Cernăuți-Blaj, 1866, de Nicolae Băciuț, Pe urmele lui Eminescu, de Răzvan Ducan.

Alte aniversări: Coșbuc - 150. A noastră e izbânda, de Dumitru Hurubă, Octavian Goga - 135. Poetul și Oceanul, de M.N. Rusu.

La rubrica eseuri: Portretul lui Eugen Ionesco, în viziunea sa moral-socială, de Dorin N. Uritescu, Mihai Ursachi, un mare poet, de Adina Iancu, În memoria lui Mircea Iorgulescu, de Ioan Groșescu, Cuvânt înainte, de Eugen Simion, Notă asupra ediției, de Ioan Groșescu, Amurgul iubirii, de Aurel Codoban.

La rubrica Cronica literară: La taclale cu Dumnezeu (Nicolae Băciuț), de Livia Fumurescu, Poezia ca un dulce strugure din rai (Dumitru Ichim), de Lõrinczi Francisc-Mihai, Și dincolo de poezie e tot poezie (Dan Șova), de Nicolae Danfruntelată, O carte de istorie pentru urmași (Răzvan Ducan), de Traian Vasilcău, Cămașa de sare (Mihaela Aionesei), de Cleopatra Luca, Cuibul cu amintiri (Victor Burde), de Gheorghe A. Stroia, Magdalena Brătescu, la intersecția universurilor, de Mihai Batog-Bujeniță, Acasă (Lõrinczi Francisc-Mihai), de Constantin Stancu, Un securist de tranziție (Gheorghe Andrei Neagu), de Costel Savu, O carte de învățătură despre Japonia (Milena Munteanu), de Anca Sîrghie, Cartea (și) de teatru. Virtuozitatea intervievării (Rodica Lăzărescu), de Bogdan Ulmu, Un prim pas întru binecuvântare (Alexandru Lascarov-Moldovanu), de Livia Ciupercă.

La Documentele continuității: Națiunea în stare de veche (Mihail Diaconescu), de Aurel V. David, Convorbiri duhovnicești. ÎPS Ioan al Banatului, de Luminița Cornea, Semnal editorial. ÎPS Andrei, Mai putem trăi frumos?, de Stelian Gomboș, Partenie Trombitaș, de Gheorghe Nicolae Șincan, Itinerarii spirituale. La mormântul părintelui Arsenie Boca, de Decebal Alexandru Seul, De vorbă cu sfinții, de sora Denisa, de la Mănăstirea Țețu, Încercare despre sublim. Interviu cu Mihail Diaconescu, de Sabin George Săndulescu.

Proză de Geo Constantinescu, Simina Lazăr, Ilie Gorjan, Anișoara Vleju.

Poeme de Dumitru Ichim, Ioan Groșescu Ilorian Păunoiu, Armina Flavia Adam, Traian Vasilcău, Corina Petrescu.

Alte articole: Biblioteca Babel, Poeme de Miguel Veyrat, de Elisabeta Boțan, Anchetă Exilul românesc. Ileana Costea, de Nicolae Băciuț, Epistolar. Ion Vlasiu - Traian Dușa, Bolcnotes. O întâlnire de neuitat la Blaj (Ion Buzași), de Ioan Brad, Ancheta „Vatra veche", Muzeul „Prima școală românească/, de Luminița Cornea, Picături de Vatră veche, de Traian-Dinorel D. Stănciulescu, Noi file dintr-un jurnal teatral, de Bogdan Ulmu, Literatură și film. Izbitura și coșmarul, de Alexandru Jurcan, De la Păstorel citire, Lumea lui Larco, de Vasile Larco, Curier, Vitrina. Despre Oana Bogdan și Aurel Rațiu scrie Nicolae Băciuț.

La rubrica Șevalet: Reman Melinda, Orizonturi cromatice, și Sabina Purcariu, la Galeria Deisis, de Nicolae Băciuț, iar despre Aurora Liiceanu, Ea și el, biografia unei relații, scrie Any Hariga.

„O revistă bogată, cu nume care se impun prin talent. Felicitări pentru munca depusă, pentru atenția acordată operelor de valoare, pentru literatura bună. Sunt lucruri curate care înnobilează pe fiecare. Identitatea românească este pusă în valoare și ai o mare satisfacție după lectură. Nimic nu e pierdut, mai avem motive de bucurie", scrie criticul literar C. Stancu. 

Lasă un comentariu