Sfințire de biserică și Liturghie Arhierească, la Cașva

Distribuie pe:

Duminică, 10 iulie 2016, frumoasa localitate Cașva, de pe Valea Gurghiului, a îmbrăcat straie de sărbătoare, pentru a marca un eveniment de suflet și de înaltă trăire spirituală, sfințirea Bisericii Ortodoxe din localitate. De dimineață, de la ora 7,30, a avut loc slujba de sfințire a apei, la ora 8,00 s-a săvârșit slujba Utreniei. La ora 9,00 a fost întâmpinat Înalt Preasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba-Iuliei, care a coborât din cetatea Bălgradului, pentru a veni pe minunatele plaiuri ale Văii Gurghiului. Înaltul Ierarh a săvârșit slujba de sfințire a bisericii cu hramul „Sfântul Vasile" din localitatea Cașva, după care, de la ora 10,00 a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească, în mijlocul unui sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, prezent fiind și părintele Teodor Beldean, protopopul Reghinului. După săvârșirea Sfintei Liturghii, Înalt Preasfințitul Irineu a rostit un cuvânt de învățătură, prin care a sădit în sufletele celor prezenți dragostea de Dumnezeu, de Sfânta Biserică, a semănat cuvântul Evangheliei pentru a aduce mângâiere sufletească, întărire în credință și înălțare duhovnicească. Au urmat și alte cuvântări, care au avut menirea de a întregi această sărbătoare de suflet.

Parohia Cașva este situată într-o zonă mirifică și binecuvântată de la poalele Munților Gurghiu, înconjurată de o frumoasă pădure de fag și stejar. Parohia Cașva a luat ființă în anul 1570. Primii locuitori au venit de pe Valea Târnavelor, intrând ca iobagi pe moșiile grofilor de atunci. Numele localității vine de la „caș", nume pe care l-a primit de la ocupația principală a locuitorilor, care în majoritatea lor se ocupau cu creșterea oilor. Parohia este alcătuită din localitatea Cașva, cătunul Păuloaia și Larga. În momentul de față, în Cașva sunt 210 familii de ortodocși, adică 745 persoane.

Din 26 decembrie 1976 până în prezent, parohia Cașva este păstorită de vrednicul și harnicul preot Ioan Rusu. În acești ani, s-au făcut mai multe lucrări de reparații la biserică. În anul 1978, la biserică, s-a înlocuit acoperișul de țiglă cu tablă zincată. S-a renovat exteriorul bisericii în anul 1988, iar din 1995 s-au executat lucrări de pictură, în tehnica frescă, de către pictorul Nicolae Gavrileanu, s-a amenajat și iconostasul de stejar, precum și mobilier de stejar. La casa parohială s-a făcut o reparație capitală, interior și exterior, începând cu anul 1980, de I.G.C.L.Reghin, iar în 2004 s-au adăugat și niște anexe casei parohiale. În anul 1992 s-a împrejmuit cimitirul cu gard de fier. În 1995 s-a pregătit peretele bisericii pentru pictură și s-a turnat pardoseala din beton. Între 1996-1997 s-a pictat biserica în tehnică frescă, de pictorul Nicolae Gavrileanu. În anul 2004 s-au construit alte anexe la casa parohială, iar la biserică s-a parchetat și lambrisat și s-a realizat un pridvor la intrare. În anul 2013 s-a înlocuit acoperișul la casa parohială. În anul 2015 s-a tencuit exteriorul, s-a zugrăvit, s-a pus aplică de piatră la fundație, pavaj și s-au automatizat clopotele. În anul 2015, după mulți ani de procese, s-a reușit întăbularea bisericii și s-a trecut la reparația exterioară a bisericii.

Cu prilejul acestei sărbători de duminică, 10 iulie 2016 de la Cașva, au fost marcați și cei 40 de ani (1976-2016) de slujire aici a preotului Ioan Rusu. Părintele Ioan Rusu este un vrednic slujitor al lui Dumnezeu, al Bisericii și al oamenilor, care în cele patru decenii de păstorire la Cașva a făcut lucruri minunate și bineplăcute înaintea lui Dumnezeu. De-a lungul activității sale, părintele Ioan Rusu se distinge ca un părinte duhovnicesc al tuturor, preot la înălțimea chemării sale ca păstor de suflete, prin aceasta formând un nume bun, nume care va rămâne mărturie peste veacuri. Slujitor al altarului străbun de foarte mulți ani, sfinția sa și-a exercitat slujirea cu credință și evlavie Domnului și Mântuitorului Iisus Hristos, păzind în același timp cu sfințenie toate învățăturile Evangheliei, împlinind cuvintele Sfântului Apostol Pavel care zice: „Fiți următori mie precum și eu sunt lui Hristos"(I Cor. 11,1).

Duminică 10 iulie 2016 a fost o zi de mare sărbătoare pentru localitatea Cașva, de pe Valea Gurghiului, o sărbătoare a spiritualității românești, un moment de bucurie sfântă, de înălțare sufletească și împlinire duhovnicească.

Lasă un comentariu