Prof. Silvia Cadar - o viață în slujba învățământului românesc

Distribuie pe:

Silvia Cadar, născută Holircă, a văzut lumina zilei în comuna Lunca la data de 1 noiembrie 1955, din părinți țărani Teodor și Valentina. Clasele I-VIII le urmează în satul natal, unde îl are ca model de dascăl foarte devotat pe profesorul Nicolae Vodă, care i-a insuflat dragostea pentru matematică și a contribuit, în mare măsură, la alegerea profesiei. Frecventează cursurile Liceului nr. 1 Reghin („Petru Maior") apoi pe cele ale Facultății de Matematică din cadrul Universității din Brașov unde, sub îndrumarea prof. dr. Radu Teodorescu își susține lucrarea de licență cu titlul „Teoreme de punct fix"(în anul 1981). La terminarea facultății este numită la Școala Generală Dedrad. În anul 1982 se căsătorește cu tânărul teolog Ionuț Cadar, azi preot paroh în parohia Filea, comuna Deda, și au împreună doi copii, Ionuț -informatician în București - și Oana - grefier la Tribunalul din București. Din anul 1990 este titulară la Liceul „Vasile Netea" din Deda, pe catedra de matematică. În anul 1997 își susține examenul de gradul I cu tema „Exemple și contraexemple în predarea analizei matematice" sub îndrumarea doamnei lector univ. dr. Lucia Lupșa de la Universitatea „Babeș Bolyai" din Cluj-Napoca.

S-a afirmat, de-a lungul carierei sale, atât pe plan profesional cât și pe plan cultural. Pe plan profesional a avut rezultate remarcabile la olimpiadele de matematică zonale și județene, a pregătit an de an clase de elevi pentru bacalaureat și admitere în liceu și facultate. A făcut parte, de multe ori, din comisiile de bacalaureat și admitere în liceu.

Copilărind într-o zonă cu multe tradiții folclorice, i s-a sădit în suflet dragostea pentru frumos și pentru tot ce ține de frumusețea portului popular românesc. Animată de aceste sentimente și susținută de soțul ei, părintele Ionuț Cadar, a desfășurat o amplă activitate culturală la Filea, a organizat o „Șezătoare tradițională" cu care a reprezentat comuna la o televiziune națională. Tot legat de tradiții, publică în cartea „Tradiție, cultură, spiritualitate în Deda și împrejurimi" un articol intitulat „Unduirea apelor Mureșului pe cămășile filenilor". Anul acesta, 2016, este pentru doamna Silvia Cadar sfârșitul carierei didactice și de la 1 septembrie va deveni „tânără pensionară".

Ca profesoară și preoteasă, doamna Silvia Cadar a avut și are și în prezent un scop nobil de a sluji lui Dumnezeu și generațiilor tinere de elevi, și de a-și educa cei doi copii în spiritul credinței și al dragostei față de muncă. Toți anii de activitate didactică ai distinsei doamne profesoare Silvia Cadar au fost dominați permanent de seriozitate, acrivie pentru nobila misiune la care a fost chemată, și anume aceea de luminare a poporului, transmitere de învățăminte tinerelor generații, formarea personalităților și caracterelor celor care reprezintă societatea de mâine, lucruri greu de realizat și care atrag o maximă responsabilitate. Numele doamnei profesoare și preotese Silvia Cadar este sinonim cu iubirea de oameni și de frumos, cu generozitatea și înțelegerea între oameni. Cartea vieții domniei sale este foarte bogată în învățăminte și atitudini adânc grăitoare. Din întreaga activitate a doamnei Silvia Cadar, reiese imaginea pilduitoare a unei vieți de om, trăită în necontenită și stăruitoare muncă. Semnatarul acestor rânduri este un fost elev al distinsei doamne profesoare la Liceul „Vasile Netea" din Deda, cu puțin mai bine de două decenii în urmă. Doamna Silvia Cadar a îndeplinit și îndeplinește și azi, cu un succes deosebit, mai multe meniri, de mamă, soție, bunică, preoteasă, profesoară și cred că și altele încă. Toate acestea le îndeplinește la superlativ, de aici reiese imaginea luminoasă a omului-model care trebuie să se impună în societatea românească ca un reper demn de urmat.

 

Lasă un comentariu