Noi reguli pentru calculul pensiei anticipate parţiale

Distribuie pe:

Luni, 11 iulie 2016, Klaus Iohannis, preşedintele României, a promulgat Legea nr. 142/2016 pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, conform căreia diminuarea cuantumului pensiei anticipate parţiale va fi calculată în funcţie de anii munciţi în plus faţă de stagiul complet de cotizare prevăzut de lege.

Astfel, după ce legea va intra în vigoare (la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial), cuantumul pensiei anticipate parţiale va fi stabilit din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, printr-o diminuare raportată la stagiul de cotizare realizat, nu o diminuare fixă pentru fiecare lună de anticipare, aşa cum este acum (0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă).

Concret, în funcţie de anii realizaţi peste stagiul complet de cotizare, procentul de diminuare pentru fiecare lună de anticipare va fi următorul: până la un an peste stagiul complet - 0,50% pentru fiecare lună de anticipare; peste un an - 0,45%; peste doi ani - 0,40%; peste trei ani - 0,35%; peste patru ani - 0,30%; peste cinci ani - 0,25%; peste şase ani - 0,20%; între şapte şi opt ani - 0,15%.

Reamintim că pensia anticipată parţială poate fi solicitată cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, însă opţiunea este valabilă doar pentru persoanele care au realizat sau au depăşit stagiul complet de cotizare.

Noua lege va produce efecte doar pentru viitor. Prin urmare, de noul mod de calcul se vor putea bucura doar persoanele care se vor pensiona anticipat parţial începând cu data de intrare în vigoare a propunerii legislative. Deci, persoanele deja pensionate anticipat parţial nu vor beneficia de o recalculare.

Aceeaşi iniţiativă legislativă prevede că persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zona oraşului Târgu-Mureş (pe o rază de opt kilometri), ce sunt afectate de poluarea permanentă cauzată de extracţia şi prelucrarea minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice şi a emisiilor de amoniac şi derivate, vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizarea stabilită pentru pensia anticipată parţială. 

Lasă un comentariu