În construirea caracterului, copiii trebuie lăsaţi să ia propriile decizii!

Distribuie pe:

Psihologul american Eileen Kennedy-More, citat de descopera.ro, ne sfătuieşte că, în lupta pentru construirea caracterului, este necesar să-i învăţăm pe copiii noştri să ia propriile decizii.

„Deşi este firesc pentru părinţi să încerce să îşi protejeze copiii de durere şi de suferinţă, rezolvându-le orice problemă, consider că acest lucru i-ar putea împiedica pe cei mici să înveţe să se descurce pe cont propriu.

Cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru copii este să-i învăţăm să se descurce în orice situaţie. Noi îi putem ajuta, punând întrebări relevante şi exprimându-ne sprijinul şi înţelegerea, dar soluţiile pentru rezolvarea problemei trebuie să vină de la ei.

Iată care sunt paşii pe care copiii trebuie să îi depăşească pe cont propriu:

Plictiseala - Chiar dacă cel mic se plânge de plictiseală, amintiţi-vă că nimeni nu a murit vreodată din cauza acestui lucru. Când copilul se plânge că este plictisit, nu încercaţi să rezolvaţi problema. Până la urmă, îşi va găsi singur ceva de făcut.

Deciziile grele (!) - Indiferent dacă este vorba de activităţi importante sau simple decizii, precum aroma îngheţatei, alegerea unei opţiuni implică renunţarea la o alta. Acest lucru poate fi frustrant sau înfricoşător, dar este, totodată, o bună practică. Alegerile simple ajută copiii să înveţe să cântărească opţiunile şi să îşi dea seama ce contează pentru ei. Iar dacă ei fac o alegere greşită, în acest fel pot învăţa să tolereze dezamăgirea.

Tolerarea pierderilor - O parte importantă a jocului, chiar începând cu anii de şcoală primară, implică sfatul că stările date de câştigarea sau pierderea jocului, sunt temporare. Dacă ne protejăm copiii de aceste lucruri, ei ar putea cataloga pierderea ca fiind de nesuportat şi că înşelatul este o opţiune rezonabilă.

Uitarea unei sarcini şcolare - Din când în când, neefectuarea unei teme pentru acasă sau faptul că a uitat să înveţe pentru un test, poate fi o importantă oportunitate de învăţare din propria experienţă. Copiii pot observa că lumea nu se termină în cazul în care greşesc, fiind astfel pregătiţi pentru viitor.

Certurile între prieteni - Certurile între prieteni sunt un lucru normal, în perioada copilăriei. A-i învăţa pe copii să-şi rezolve singuri neînţelegerile, prin compromis sau pur şi simplu prin iertarea şi uitarea unor lucruri, îi poate ajuta să dezvolte abilităţi, care le vor folosi pe tot parcursul vieţii", ne sfătuieşte psihologul american.

Lasă un comentariu