MARGINALII LA O SENTINŢĂ

Distribuie pe:

Bună şi foarte bună confirmarea unui rezultat previzibil este şi Hotărârea ÎNALTEI CURŢI DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE, pronunţată în şedinţă publică la 19 aprilie 2016, cu privire la solicitarea divizării învăţământului universitar medical la UMF Târgu-Mureş, care spune în felul următor:

„Respinge recursul declarat de reclamantele Asociaţia Maghiară pentru Pregătirea Medicală şi Farmaceutică din România şi Asociaţia Studenţilor Maghiari din Târgu-Mureş, precum şi de intervenientele cu cerere de intervenţie accesorie în interesul reclamantelor - Asociaţia EMNT EGYUSULET şi Partidul Maghiar din Transilvania (PPMT), împotriva Sentinţei nr. 1350 din 30 aprilie 2014, a Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a, contecios administrativ şi fiscal, ca NEFONDAT. Sentinţă DEFINITIVĂ şi IREVOCABILĂ."

Pe marginea acestor rânduri s-ar putea croşeta o telenovelă care îl are, în rolul principal, pe avocatul Kincses Elod, personaj controvesat de chiar cei care l-au ales să-l reprezinte. Activitatea prodigioasă la bară sau în politică îl propulsează în rândul figurilor care se încăpăţânează să iasă în faţă, indiferent de mijlocele folosite. Să amintim doar faptul că domnia sa a fost sămânţa tragicelor venimente din martie 1990. Se face vinovat de învrăjbirea românilor cu maghiarii pentru mult-mult timp de acum înainte şi nu e străin nici de separatismele impuse în învăţământul mureşean, în cultură şi-n buna convieţuire.

Prea uşor se uită câtă ură a semănat şi prea lesne a scăpat de judecată pentru marile prejudicii făcute istoriei contemporane. Da, el a schimbat cursul istoriei întro direcţie nedorită prin acţiunile ostile şi contrare cursului firesc al lucrurilor. Este de domeniul evidenţei că nu a făcut-o de capul său şi că are în spate interese mai puţin ortodoxe, dar este de neconceput ca autorităţile româneşti să se comporte ca şi cum ar fi sub ocupaţie.

Acest personaj nociv instigă la ură, iar în calitate de avocat se interpune între lege şi interesul naţional. Orice act contrar dorinţei unei entităţi naţionale este un atentat, indiferent din ce perspectivă ar fi privit. Conaţionalii noştri maghiari încă nu au înţeles că toate procesele pierdute de acest avocat pot fi un semnal că ceva nu este limpede? Că toate demersurile făcute de domnia sa pe la forumurile europene s-au soldat cu răspunsuri negative?

Da! Toate procesele pe care le-a avut şi a căror subiecte au fost legate de speţe cu implicaţie etnică româno-maghiară nu au fost acceptate, ba mai mult, au fost catalogate drept nefondate, tocmai din cauza reputaţiei sale antiromâneşti. Mai mult ca sigur. Insă acest aspect este trecut sub tăcere de marele razboinic al drepturilor.

Mai presus de justiţia românească sau europeană este cea divină, dar până la ea noi, pământenii, trebuie să luăm aminte. Să nu uităm că demersul lui Kincses Elod de a despărţi Univesitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş putea fi pus în practică dacă cei care au dat de pomană patrimoniul Fundaţiei Gojdu ar fi mizat mai departe pe lentoarea şi nepriceperea noastră. Senatul UMF şi bună parte dintre profesorii maghiari au respins cu argumente o asemenea solicitare. Drept dovadă stă şi Hotărârea citată la începutul articolului.

Finalul unui demers gazetăresc poate fi rezumat într-o singură întrebare retorică: în ce orizont de timp va înţelege domnul avocat Kincses Elod că această ţară - România nu este şi nu poate fi condusă după legi ale bunului plac?!

 

Lasă un comentariu