CUM NE AFECTEAZĂ CANICULA

Distribuie pe:

„Organismul nostru se simte confortabil la o temperatură de 20 - 27 de grade, cu o umiditate relativă de 35 - 60%. Când temperaturile cresc, corpul uman se simte stresat, atât din punct de vedere fizic, cât şi psihic, fluxul sanguin este direcţionat către piele, apare o vasodilataţie, iar prin aceasta, o creştere a transpiraţiei.

Atunci când organismul este tânăr, sănătos, aceste fenomene se petrec fără probleme. Dar când o persoană are anumite patologii preexistente, precum hipertensiune arterială, insuficienţă cardiacă, diverse aritmii, patologie pulmonară, atunci sigur că aceste fenomene de termoreglare devin mai dificile pentru organism şi apare supraîncălzirea" explică dr. Alexandra Postu, medic primar cardiolog la Centrele de Excelenţă ARES, citat de descopera.ro.

Aceasta adaugă că temperaturile ridicate din timpul verii afectează mai ales copiii şi vârstnicii. Bolnavii cu afecţiuni cronice sunt şi ei vulnerabili, mai ales cei cu boli de inimă. Aceasta pentru că sistemul cardiovascular este printre cele mai solicitate, atunci când termometrul urcă spre 40 de grade Celsius.

Lucrurile se complică pentru bolnavii cu afecţiuni cronice, cum sunt cei cu boli cardiovasculare. Aceştia trebuie să ia măsuri suplimentare de siguranţă şi să respecte strict recomandările medicilor. În păstrarea unei temperaturi corporale constante sunt implicate toate organele şi ţesuturile, dar sistemul cardiovascular este printre cele mai solicitate.

Persoanele cu boli cardiovasculare, cu antecedente de infarct, angină sau hipertensiune ar trebui să rămână în casă în zilele caniculare, iar plimbarea să şi-o facă dimineaţa. În plus, nu ar trebui să renunţe sub nicio formă la medicaţie din proprie iniţiativă, să aibă grijă să rămână hidratate şi să-şi administreze suplimente, cum ar fi păducel, resveratrolul, coenzima Q10, care îi ajută să depăşească mai bine această perioadă.

În cazul diabeticilor, se poate reduce sau poate creşte conţinutul de glucide din sânge. Pe fondul unei hidratări insuficiente, pot avea loc modificări serioase ale glicemiei, care pot conduce la crize de hipo sau hiperglicemie. De aceea, este necesară adaptarea dietei şi a dozelor de antidiabetice orale sau insulină, sub supravegherea medicului diabetolog, în caz de nevoie.

Căldura le dă bătăi de cap şi celor cu boli ale articulaţiilor, de tipul reumatismului. Aceştia ar trebui să facă nişte şedinţe de masaj şi de fiziochinetoterapie, pentru că durerile însoţite de imobilitatea articulară sunt foarte frecvente în perioada caniculară.

Aerul condiţionat este un rău necesar pe timpul verii, însă poate provoca tot felul de probleme, de la sinuzite, la rinite şi nevralgii, mai ales pentru persoanele care lucrează în incinte fără lumină naturală şi alte posibilităţi de aerisire. În aceste condiţii, putem dezvolta diferite nevralgii, iar persoanele cardiace pot face o sincopă.

Fluxul de aer trebuie să bată neutru, nu pe cineva, într-o anumită zonă a corpului, pentru că provoacă dureri, contracturi, favorizează dezvoltarea infecţiilor respiratorii şi a alergiilor. În plus, mediul umed favorizează diferite infecţii cu mucegaiuri, virusuri sau bacterii care pot provoca pneumonii grave.

Persoanele cu boli cronice care slăbesc sistemul imunitar sunt vulnerabile la caniculă, pentru că temperatura crescută permite degradarea mai rapidă a alimentelor şi înmulţirea microbilor. Pe o imunitate scăzută, pot să apară diverse infecţii, atât la nivelul tegumentelor, cât şi infecţii ale tractului gastrointestinal. 

Lasă un comentariu