Expoziţie de ceramică şi Salon de artă fotografică la Sala „Unirea" a Asociaţiei Artiştilor Plastici

Distribuie pe:

Sala „Unirea" a Asociaţiei Artiştilor Plastici Mureş, un loc în care actele culturale se află în continuă desfăşurare, a găzduit, în data de 5 iulie 2016, Expoziţia de ceramică a lui Ştefan Domokos şi ediţia a VI-a a Salonului judeţean de artă fotografică.

Pentru artistul Ştefan Domokoş, născut la Corund, judeţul Mureş, lutul a devenit o sursă de inspiraţie din dorinţa de a transmite tradiţii şi obiceiuri. Privind lumea prin ochii artistului, a plăsmuitorului în lut, a celui ce-i dă viaţă şi utilitate practică, realizăm că arta ceramică implică pasiune, talent şi devotament. Putem vedea vase cu feţe umane, vase care au prins viaţă în mâinile maestrului ceramist.

Participanţii ediţiei a VI-a a Salonului judeţean de artă fotografică: Ilarie Gheorghe Opriş, Dorina Sermăşan, Ana Maria Crişan, Burjan Rozalia Gall, Cristian Brăduţ Suciu, Alexandru Itu şi Vasile Şandor, au reuşit să imortalizeze clipa, frumosul, să surprindă aspecte ale vieţii care nu trebuie uitate. Fotografia ne ajută să ne amintim farmecul vieţii, momente, locuri, fapte şi oameni, viaţa aşa cum este, într-o fracţiune de secundă. A păstra amintiri înseamnă a păstra în suflet trecutul, a ne cunoaşte, a ne defini ca persoane, ca popor, înseamnă a respecta trecutul. Doar aşa, putem deveni mai buni, mai umani, iar fotografia are rolul de a ne oferi un reper valoric de la care nu trebuie să ne abatem. Nu au lipsit portretele celor ce nu mai sunt printre noi, prieteni, colegi, şi care vor exista în continuare prin fotografiile document realizate de domnul Ilarie Gheorghe Opriş.

Ne-au desluşit câte puţin din înţelesul artei ceramice, dar şi a artei fotografice, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Plastici, Ilarie Gheorghe Opriş, împreună cu expertul muzeograf Vasile Mureşan, explicându-ne importanţa şi rolul artelor frumoase în modelarea fiinţei umane. Un moment artistic, susţinut de eleva Julia Sermăşan, a dat un farmec aparte acestei manifestări culturale.

Ca de fiecare dată este o adevărată plăcere să deschidem uşa Sălii „Unirea" a Asociaţiei artiştilor Plastici, în spatele căreia întotdeauna se află comori şi se deschide oricui doreşte să păşească în spatele ei. O uşă deschisă este un drum care de cele mai multe ori ne înspăimântă, dar uşa Asociaţiei Artiştilor Plastici, străjuită cu sfinţenie de domnul Ilarie Gheorghe Opriş, este o uşă care deschide inimi, uneşte oameni şi sădeşte în sufletele celor ce o deschid dragoste de viaţă. A iubi viaţa este o artă, iar aici dragostea de viaţă o regăsim surprinsă în diverse moduri: pe pânză, în fotografie, în lut, în grafică. Ne mândrim cu realizările celor ce-i calcă pragul, le dorim succes în continuare şi îi felicităm.

Lasă un comentariu