Sclavagism în România mileniului trei

Distribuie pe:

Miercuri, 13 iulie, procurori DIICOT şi ofiţeri BCCO Piteşti au desfăşurat o acţiune de amploare în comuna Berevoieşti, Argeş, zeci de persoane fiind suspectate de sclavagism. Au avut loc zeci de percheziţii în cursul cărora au fost găsite şi ridicate suma totală de 228.000 de lei, aproape un kilogram de bijuterii din aur, 9 drujbe, precum şi 3 autoutilitare care au fost folosite în activitatea infracţională. De asemenea, au fost depistate cinci persoane vătămate legate în lanţuri, respectiv  trei adulţi şi doi minori cu vârste cuprinse între 10-12 ani.

Potrivit comunicatului DIICOT, „în cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2008 şi până în prezent s-au constituit mai multe grupuri infracţionale organizate structurate pe baza relaţiilor de familie, care au recrutat un număr de aproximativ 40 de persoane minore şi majore, prin constrângere, inducere în eroare, răpire sau profitând de starea de vădită vulnerabilitate în care se aflau acestea (persoane minore, persoane cu dizabilităţi fizice sau psihice, cu situaţii materiale precare), în scopul exploatării prin supunerea la executarea de munci şi îndeplinirea de servicii în mod forţat şi prin obligarea la practicarea cerşetoriei, prin procedee care au adus victimele în stare de aservire şi de lipsire de libertate.

În unele cazuri victimele erau răpite din locuri publice (de lângă biserici, gări şi autogări) sau chiar din propriile locuinţe şi ulterior transportate de către membrii grupurilor infracţionale la domiciliile lor, unde aceştia prin constrângere forţau victimele să efectueze zilnic diverse munci şi activităţi atât în gospodăriile suspecţilor cât şi în proximitatea localităţii, respectiv: să măture în curte, să spele rufe, să îngrijească animale domestice, să taie ilegal arbori din pădurile din apropierea localităţii şi să transporte masă lemnoasă cu ajutorul cailor înapoi în gospodării unde lemnele erau încărcate în autoutilitarele suspecţilor care se deplasau cu acestea în zona de sud a României (în principal în jud. Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj) unde comercializau ilegal cantităţile de lemne sustrase.

Modalităţile de constrângere exercitate de către suspecţi, metode prin care victimele erau forţate să presteze muncile respective, constau în ameninţări repetate şi regulate şi lovituri aplicate victimelor în mod repetat şi regulat cu palmele, pumnii, picioarele, biciul şi diverse obiecte contondente, persoanele vătămate fiind aduse în stare de aservire şi lipsire de libertate în condiţiile în care acestea erau supravegheate permanent de către membrii grupurilor. De cele mai multe ori victimele nu primeau mâncare, iar când primeau li se ofereau resturi de mâncare, erau legate (cu lanţuri sau chingi) sau încuiate pe timpul nopţii pentru ca acestea să nu poată fugi, iar unor victime li se aplicau tratamente umilitoare (erau dezbrăcate complet şi udate alternativ cu apă rece şi caldă; erau legate de mâini şi picioare şi puse să mănânce de pe jos, erau puse să se bată între ele pentru amuzamentul suspecţilor, li se arunca mâncarea pe jos etc.). Există suspiciunea că unele dintre victime au fost violate sau abuzate sexual".

În cauză a fost începută urmărirea penală faţă de un număr de 40 de persoane; 38 dintre acestea au fost reţinute 24 de ore, procurorii propunând arestarea lor preventivă pentru 30 de zile.

 

Lasă un comentariu