Tentativă de lovitură de stat în Turcia

Distribuie pe:

O facţiune a armatei a încercat să preia controlul asupra Turciei în noaptea de vineri spre sâmbătă (15 - 16 iulie 2016), blocând podurile din Istanbul şi bombardând Parlamentul de la Ankara. Evenimentele s-au succedat rapid în capitală şi pe malul Bosforului, iar până dimineaţă forţele loiale preşedintelui Recep Tayyip Erdogan au reuşit să preia din nou controlul asupra ţării, cu ajutorul a zeci de mii de susţinători ieşiţi în stradă.

Tentativa iniţială a rebelilor de a prelua puterea fără vărsare de sânge a eşuat, iar confruntări violente au izbucnit în Ankara şi Istanbul, rezultând moartea a cel puţin 290 de persoane şi rănirea altor aproximativ 2.000. Majoritatea rebelilor s-au predat sâmbătă, în primele ore ale dimineţii, iar peste 2.800 de cadre militare bănuite a avea legătură cu revolta au fost arestate în următoarele ore.

Ziua de sâmbătă a fost marcată de o epurare a forţelor armate şi a sistemului juridic şi de o înfrăţire a puterii şi opoziţiei politice din Turcia în condamnarea acţiunii militarilor, în timp ce mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a celebra înfrângerea complotului. Între timp, Recep Tayyip Erdogan şi majoritatea oficialilor de rang înalt ai statului turc au cerut Statelor Unite extrădarea imamului Fethullah Gülen, un fost aliat politic căzut în dizgraţie, care este acuzat că ar fi liderul revoltei. Peste 2.000 de judecători bănuiţi de simpatii pentru Gulen au fost eliberaţi din funcţie, iar comandanţii Armatei a II-a şi Armatei a III-a au fost reţinuţi pentru participarea la complot.

Românii blocaţi în aeroport în noaptea de 16 iulie, reveniţi în ţară duminică, au povestit despre clipele de groază pe care le-au trăit: „Am stat de vineri dimineaţă în aeroport şi nu am primit informaţii din partea autorităţilor aflate în Turcia, ci doar de la MAE. Ne băgam sub scaune, sub mese, pe unde nimeream. Nu credeam că mai ieşim de acolo în viaţă. La un moment dat, s-a auzit o mare bubuitură, am crezut că a fost o bombă, toţi de la securitate, de la la check-in au fugit, era pustiu. După focurile de armă, au lăsat oamenii să intre fără niciun fel de control, treceau prin uşile de cotrol fără niciun fel de supraveghere şi atunci ne-am speriat cel mai tare. Nimeni nu ştia nimic, nimeni nu vroia să ne spună nimic. A dispărut tot personalul din aeroport, şi din acel moment a început coşmarul. Au început să tragă, lumea se panica, a fost un coşmar. Oamenii, cei care ţineau cu preşedintele Erdogan, au intrat efectiv în terminal, făceau selfie cu avioanele, lângă motor, era ceva de nedescris, un haos total. E greu de imaginat".

Duminică, autorităţile turce au reinstituit starea de urgenţă în Istanbul, iar preşedintele Recep Tayyip Erdogan a ordonat ca avioane de luptă să patruleze permanent deasupra ţării, în contextul în care tensiunile se menţin.

Lasă un comentariu