CU CÂT SUNTEM MAI DOLOFANI, CU ATÂT TRĂIM MAI PUŢIN

Distribuie pe:

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Cambridge (Marea Britanie) şi de la Universitatea Harvard (Statele Unite ale Americii), citaţi de descopera.ro, au spulberat rezultatele unor studii recente potrivit cărora persoanele supraponderale ar avea un avantaj în ceea ce priveşte supravieţuirea (aşa-numitul paradox al obezităţii), ei susţinând contrariul: în medie, persoanele supraponderale pierd un an din speranţa de viaţă, cele cu obezitate moderată - trei ani, iar cele cu obezitate severă - zece ani.

„Studiul nostru a pornit de la analizarea datelor culese de la circa 4 milioane de adulţi, de pe patru continente, şi a măsurat riscul unei morţi premature (înainte vârstei de 70 de ani).

Cercetarea stabileşte într-un mod concludent că excesul de greutate şi obezitatea sunt asociate unui risc crescut de deces prematur. Contractarea de boli coronariene, de accidente vasculare cerebrale, de boli respiratorii şi de cancer este mult mai crescută la persoanele supraponderale. Riscul de deces prematur creşte, în mod regulat şi puternic, pe măsură ce kilogramele în exces se acumulează.

Totodată, cercetarea relevă că efectele negative ale obezităţii sau ale excesului de greutate asupra speranţei de viaţă este de trei ori mai mare la bărbaţi decât la femei", explică oamenii de ştiinţă.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), obezitatea, al cărei număr de cazuri s-a dublat din 1980, a devenit un flagel la nivel mondial. Se estimează că, în prezent, 1,3 miliarde de persoane adulte (39%) din întreaga lume sunt supraponderale, iar 600 de milioane (13%) sunt obeze.

În alcătuirea acestor statistici, OMS s-a bazat pe indicele de masă corporală (IMC), calculat prin împărţirea greutăţii la pătratul înălţimii.

La o persoană cu greutate normală, IMC este cuprins între 18,5 şi 24,9, la o persoană supraponderală - între 25 şi 29,9, iar la una obeză - între de 30 şi 34,9. Peste acest indice, obezitatea este caracterizată ca fiind severă.

În timp ce riscul de a muri înainte de vârsta de 70 de ani este de 19 la sută pentru bărbaţi şi de 11 la sută pentru femeile cu un IMC normal, acesta urcă la 29,5 la sută pentru bărbaţi şi la 14,6 la sută pentru femeile moderat obeze.

Pentru a evita influenţa asupra rezultatelor a unor factori precum fumatul sau existenţa unor boli anterioare, cercetătorii i-au exclus din eşantion pe fumători şi pe foştii fumători, precum şi pe cei care sufereau de boli cronice.

Lasă un comentariu