SĂ FIM SOLIDARI!

Distribuie pe:

Asociaţia Cultural-Patriotică ,,Avram Iancu'', împreună cu Societatea Culturală ,,Alexandru Papiu Ilarian'', îngrijorate de escaladarea conflictului care afectează de o bună bucată de timp colectivul de cadre didactice de la Colegiul Naţional ,,Unirea'', părinţii şi elevii acestei prestigioase instituţii de învăţământ, apreciază şi susţin întru totul punctul de vedere exprimat clar şi hotărât în Declaraţia Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, cu privire la segregarea etnică a elevilor români de la colegiul amintit.

În consecinţă, credem că totul a pornit de la uşurinţa cu care s-a retrocedat (fraudulos) clădirea aşa-zisului Status Romano-Catolic, înfiinţat ilegal în anul 2001 la Judecătoria Miecurea Ciuc, cu toate consecinţele care decurg din acest act necercetat şi nesancţionat în instanţă până acum.

În al doilea rând, cerem tragerea la răspundere a acelora care, cu încălcarea Legii educaţiei nr.1/2001, prin abuz, au divizat Colegiul, infiinţând un alt liceu cu limbă de predare maghiară. Considerăm că aceste două măsuri nesancţionate la timpul potrivit de cei în drept (unii dintre ei, români laşi, trădători, cozi de topor, nepăsători) stau la baza lanţului de abuzuri care au urmat şi care au crescut în intensitate, obrăznicie, aroganţă, situaţie firească, rezultată din indiferenţa şi neimplicărea instituţiilor româneşti în drept să aducă lucrurile la starea lor de normalitate.

Cum am putea oare cataloga atitudinea Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, instituţie care are menirea să vegheze la aplicarea Legii învăţământului şi respectarea ei în teritoriu, dacă nu una de laşitate, urmare şi a apartenenţei şi implicării politicului în învăţământul mureşean. Şi dacă veni vorba despre clasa politică, poate cea mai mare nenorocire pentru românii din judeţul Mureş în momentul de faţă, acuzăm cu fermitate toate cedările şi trădările făcute de formaţiunile politice româneşti în numele rămânerii lor la frâiele puterii, aici în jertfelnicul şi pătimitul nostru Ardeal.

S-ar răsuci în mormânt şi Iancu şi Papiu Ilarian dacă ar şti cât de laşi şi trădători sunt unii dintre urmaşii celor care s-au jertfit, în toate marile momente ale istoriei noastre, pentru neam şi ţară, pentru acest bun, răbdător şi smerelnic popor român pe care acum cârdăşiile politice nici nu îl mai bagă în seamă. Nu pentru asta au luptat întreaga lor viaţă cei doi mari patrioţi români şi, odată cu ei, zecile de mii de ştiuţi şi neştiuţi eroi care îşi dorm veşnicitul somn în fiecare palmă de pământ al Ardealului nostru cel frumos, bogat, râvnit şi mereu trădat de nemernicia unora dintre noi.

Susţinem întru totul Declaraţia Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş cu privire la segregarea etnică a elevilor români de la Colegiul ,,Unirea'', situaţie care trebuie descurajată şi adusă la normalitate prin măsuri ferme şi în deplină legalitate de către autorităţile române, precum şi de pedepsire exemplară a acelora care au generat aceste stări de lucru. Dacă nu se rezolvă acum, până încă se mai poate, această situaţie, riscăm să se reaprindă iar flacăra urii, intoleranţei şi a şovinismului, şi să redeschidem rănile care nu s-au cicatrizat încă.

Facem un apel de inimă, suflet şi de conştiinţă către toate ligile, asociaţiile, fundaţiile, societăţile culturale româneşti, să fraternizăm cu Declaraţia Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, pentru a nu lăsa să continue o situaţie insultătoare, umilitoare, incertă, de presiune psihică faţă de elevii Colegiului ,,Unirea''. Poate aşa vom putea ,,trezi'' din letargie autorităţile şi vom putea conştientiza partidele politice româneşti de menirea pe care o au în această greu încercată parte de ţară. Suntem convinşi că de modul în care ele vor soluţiona această nefirească problemă, ivită din vina lor, va depinde în mare măsură votul pe care îl vor primi la alegerile din toamna acestui an. Atunci nu ne vom mai lăsa păcăliţi de promisiunile lor mincinoase şi vom vota în consecinţă.

 

Lasă un comentariu