Ediţia a XII-a a Concursului Naţional de Teatru Medieval pentru elevi, Sighişoara 2016

Distribuie pe:

Luni, 18 iulie, la ora 18.30, va debuta, la Sighişoara, în cadrul Clubului şcolar, cea de a XII-a ediţie a Concursului Naţional de Teatru pentru elevi, cu participarea a 18 trupe de teatru din tot atâtea judeţe. Pe spaţiul verde din curtea Clubului vor fi instalate corturi unde copiii sunt cazaţi pe toată perioada celor patru zile de concurs.

Prof. Mihai Şoneriu, coordonatorul întregii activităţii teatrale, ne-a precizat că manifestarea are ca obiective: cultivarea dragostei pentru arta dramatică, descoperirea şi cultivarea talentelor interpretativ-scenice, lărgirea orizontului cultural, dezvoltarea imaginaţiei, sensibilităţii şi spiritului creator, formarea unei personalităţi umane complexe, stimularea participării copiilor la spectacole, atât ca spectatori, cât şi ca interpreţi în formaţiile de teatru, realizarea unui schimb de informaţii şi impresii artistice între formaţiile participante, familiarizarea elevilor cu spaţiile neconvenţionale specifice Evului Mediu.

Vor fi interpretate piese şi monologuri din opera dramatică a lui William Shakespeare, după ce ediţia de anul trecut a fost dedicată dramaturgului italian Carlo Goldoni.

Prima „probă" a concursului este cea de gastronomie, fiecare echipaj vine cu produse din zona din care provine, îşi etalează bunătăţile într-o expoziţie, făcându-şi reclamă cât mai credibilă, astfel încât juriul să poată puncta atât calitatea produsului, cât şi gustul, dar şi modul de prezentare. Este şi acesta un mod de socializare, de cunoaştere între copiii care vin pentru prima dată la Sighişoara. Spectacolele din cadrul concursului se vor desfăşura în Sala Sander, întrucât Sala de spectacole „Mihai Eminescu" are tavanul căzut, urmând să intre într-o reparaţie amplă. Pe lângă spectacolele din Sala Sander, participanţii au obligaţia, potrivit regulamentului , să prezinte un spectacol în aer liber, amplasamentul rămâne la alegerea copiilor, poate fi în Cetatea Medievală, pe terasa unui restaurant, parc etc. În cadrul festivalului, concurenţii au de trecut o probă de foc, reprezentată de un concurs aplicativ care se va desfăşura, anul acesta, pe Lacul Şercheş, unde copiii se vor întrece cu caiacul, iar la Poligonul Militar Sighişoara vor avea loc trageri, având instalate simulatoare de tragere la care copiii au acces pentru prima dată. Tot în zona Şercheş, se va desfăşura proba de orientare turistică, cei de la unitatea militară vor pune la dispoziţie busole, de asemenea le vor destăinui unele din tainele orientării în teren.

Vor fi patru zile cu intense activităţi, punctul forte constituindu-l, fireşte, piesele de teatru prezentate.

Juriul este alcătuit din oameni de teatru, printre care: vicepreşedinta UNITER, Aura Corbeanu, profesori de la Universitatea de Artă Teatrală din Târgu-Mureş, profesori de la Brăila, Iaşi, Cluj-Napoca. Preşedinte al juriului va fi cunoscutul regizor târgumureşean Radu Olăreanu.

Lasă un comentariu