Transporturi de deşeuri ilegale din Germania, Austria şi Ungaria au fost oprite la graniţă

Distribuie pe:

Autorităţile române au reuşit să oprească la graniţă 16 transporturi (aproape 300 de tone) de deşeuri ilegale din Germania, Austria şi Ungaria, care ar fi trebuit să ajungă la mai mulţi agenţi comerciali din România, a dezvăluit, ieri, ministrul Mediului, Cristiana Paşca Palmer. Ministrul a precizat că reţinerea celor 16 tiruri cu deşeuri a avut loc în perioada 17-24 iunie, iar documentele prezentate la vamă nu erau conforme cu descoperirea ulterioară a vameşilor.

„Mă bucur pentru că am stimulat această acţiune şi, practic, s-a depistat faptul că, în aceste tiruri, pe documente figurau deşeuri pentru revalorificare, ceea ce nu era adevărat. Era vorba despre deşeuri mixte, reziduale şi care se duceau către şase operatori economici din judeţele Hunedoara şi Ilfov. Majoritatea deşeurilor se duceau către un singur operator, unde s-a şi deschis o anchetă penală. Nu vă pot spune despre ce companii este vorba, pentru că ancheta este în curs. Spun că 40% din totalul acestui transport mergea către o singură companie. Este pentru prima dată când se descoperă astfel de transporturi. Nu pot să vă spun ce s-a întâmplat înainte de mandatul meu. Ştiu că a fost un subiect legat de nişte deşeuri din Italia, dar, odată verificată situaţia, s-a dovedit că nu era vorba despre asta. În România, nu avem niciun cost pentru depozitarea la groapă, dar acum acest lucru nu mai poate fi evitat, pentru că, de la 1 ianuarie 2017, va exista un cost de depozitare la groapă. Trebuie să fim extraordinar de vigilenţi şi să controlăm foarte bine ceea ce intră la noi în ţară. Aceste tiruri au fost capturate în iunie, între 17 şi 24. Când au fost deschise, s-a constatat că ele conţineau un amestec de PET-uri cu deşeuri reziduale", a explicat ministrul Mediului, potrivit Agerpres.

Oficialul a susţinut, de asemenea, că România nu trebuie să devină groapa de gunoi a Europei, iar firmele din domeniu care vor încerca să eludeze legea vor suporta consecinţele.

 

Lasă un comentariu