Birocraţia, încă, mai puternică decât… forţa vântului (energia eoliană)!

Distribuie pe:

Mai mulţi analişti europeni - citaţi de agenţii de presă - spun că, în pofida imensului potenţial al României privind energia eoliană şi a tuturor promisiunilor făcute de autorităţi, domeniul nu se dezvoltă în ţara noastră. Evident, în ritmul în care ar fi posibil şi necesar. Cauza? Birocraţia şi lipsa transparenţei îi pun pe fugă pe investitori.

Conform acestora, datorită condiţiilor favorabile de vânt şi subvenţiilor generoase acordate de guverne, România şi Bulgaria au devenit cele mai promiţătoare pieţe din Europa pentru investiţiile în energie eoliană.

Companiile străine propun proiecte de energie eoliană cu o capacitate totală de 18.000 de megawaţi în România, însă operatorul reţelei energetice, Transelectrica, ar fi acordat, la un moment dat, avizul tehnic pentru numai 3.000 Mw. Nu întâmplător, în România, energia obţinută în centrale eoliene este, încă, neînsemnată!

Uniunea Europeană are ca obiectiv obţinerea a 20% din totalul consumului de energie din surse regenerabile, de la sub 10% în prezent.

Lasă un comentariu