LA LUNCA BRADULUI, CASA DOMNULUI A FOST VANDALIZATĂ

Distribuie pe:

Împietriţi la aflarea veştii că Biserica, la care au muncit ani întregi pentru a fi una dintre cele mai frumoase lăcaşuri de cult, a fost distrusă de oameni fără frica lui Dumnezeu.

Imaginile de coşmar şi momentele în care o mână de oameni încercau să oprească văpaia vor rămâne multă vreme în amintirea localnicilor. Totul s-a petrecut în după-amiaza zilei de sâmbătă, 16 iulie, în intervalul orar 14 - 16, după cum cred anchetatorii. Icoane sparte, masa altarului incendiată, cărţile sfinte arse, tronul făcut scrum, picturile afumate, băncile răsturnate, precum şi pereţi scrijeliţi cu însemne sataniste sau crucile întoarse invers au fost câteva din distrugerile pe care răufăcătorii le-au lăsat în urma lor. „Am fost sunaţi că arde Biserica. Ne-am deplasat la faţa locului, unde am văzut că ieşea un fum foarte gros pe uşa Bisericii de la intrare", a descris primarul Petru Vultur imaginile pe care le-a găsit la faţa locului. Alături de alţi locuitori din Lunca Bradului, a încercat să stingă incendiul din Biserică.

Pagube de mii de lei

Edilul comunei Lunca Bradului, Petru Vultur, şi-a pierdut cunoştinţa în timp ce încerca să oprească flăcările să se extindă „din cauza fumului care era extrem de înecăcios". La faţa locului au sosit Pompierii şi echipaje de Poliţie, pentru a stabili cauzele incendiului, dar şi pentru a constata pagubele lăsate în urmă de răuvoitori. După primele cercetări, se pare că nişte tineri care au fost în zonă ar fi produs pagubele, care se ridică la câteva mii de lei. Oameni cu rea-voinţă au vandalizat totul: pe sfinţi au scris „I Love Satana", au desenat însemnele lor, au împrăştiat prin Biserică bileţele cu mesaje de genul „Dumnezeu nu există" sau „Dumnezeu e mort". Chiar au consumat alcool şi tutun în biserică, iar ţigările le-au stins pe icoane. În Altar, au construit o păpuşă, fără cap, pe care au spânzurat-o, iar pe masa Altarului era covorul rulat, iar în mijlocul acestuia era extinctorul. „Probabil vroiau să facă o explozie", a precizat Petru Vultur.

Poliţia îşi face datoria

Indiciile duc anchetatorii spre un grup de tineri. „Am găsit două persoane, două fete, care aveau aceste însemne pe tricourile ce le purtau pe ele, iar oamenii spun că au văzut şi nişte băieţi cu tricouri cu aceleaşi însemne pe ei. Ele stăteau şi fumau pe banca de lângă Monumentul Eroilor de la intrare, probabil au făcut pândă. Poliţia a luat probe de ADN de la fete, precum şi salivă, deoarece în Biserică era şi salivă scuipată pe jos. A fost o trupă de băieţi venită la o cabană aici, în sat, care sunt principalii suspecţi. Până şi hainele ce le aveau pe ei erau cu însemnul Satanei, aceleaşi însemne sunt şi în Biserică" a menţionat primarul comunei Lunca Bradului, care muncea cot la cot cu ceilalţi săteni pentru a curăţa ceea ce se putea.

Duminicacelor doi demonizaţi

Coincidenţă sau nu, în cea de-a cincea săptămână după Rusalii, când s-a petrecut şi incidentul, se vorbeşte în biserici despre „Duminica a V-a după Rusalii - Vindecarea celor doi demonizaţi din ţinutul Gadarei". Slujba de cununie programată pentru după-amiaza zilei de sâmbătă a fost mutată la o altă Biserică, în satul vecin. La o zi după incident, sătenii s-au adunat în clacă „să ştergem în mare parte haosul dinăuntru, pereţii, picturile, icoanele, totul e negru", aşa cum a precizat unul dintre localnicii veniţi în zi de duminică la Biserică, dar de această dată nu pentru a asculta slujba, ci pentru a curăţa Casa Domnului.

Biserica unde uşa nu se încuie

Biserica din Lunca Bradului poartă hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil şi a fost construită în perioada 1905 - 1912. Biserica a ars la un moment dat, iar de atunci credincioşii au pus mână de la mână pentru a reface totul. Munca lor a fost încununată în ziua sfinţirii, mai exact în 15 mai anul curent, când sute de localnici şi invitaţi au participat la slujba de sfinţire oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu ÎPS Irineu, păstorită de părintele Vasile Buruian. La Biserica din Lunca Bradului, uşa nu e încuiată niciodată, deoarece sunt mulţi oameni care vin şi pe timp de noapte pentru a spune o rugăciune.

 

Lasă un comentariu