Din 15 ianuarie 2017, MAI MULT DE JUMĂTATE DIN OFERTA SUPERMARKETURILOR VA FI ROMÂNEASCĂ!

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 534, din 15 iulie 2016, a fost publicată Legea nr. 150/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, potrivit căreia marile magazine și supermaketurile vor fi obligate să pună în vânzare produse din carne, ouă, lapte, legume, fructe, miere și panificație, provenite în proporție de cel puțin 51% din producția regională.

Totuși, această lege va fi aplicată treptat, începând din15 ianuarie 2017, tocmai pentru a da comercianților posibilitatea să se conformeze. Până atunci, actul normativ îi obligă pe comercianți să acorde spații distincte de expunere și vânzare produselor românești, dar și să organizeze evenimente de promovare și vânzare a acestora. În plus, eticheta pentru carnea comercializată pe teritoriul României va trebui să cuprindă câteva mențiuni exacte, și anume: țara de origine a animalului (animal născut în țara ?); animal sacrificat în țara (?), inclusiv marca de sănătate, identificare și denumire a operatorului economic; animal tranșat în țara (?), marca de identificare și denumirea operatorului economic.

Totodată, comercianții vor trebui să afișeze, la loc vizibil, sintagma „carne românească", pentru carnea comercializată direct către consumatorul final.

De la 15 ianuarie 2017, magazinele care nu vor expune la raft produse locale în proporție de cel puțin 51% vor risca amenzi cuprinse între 100.000 și 150.000 de lei, iar abaterile repetate pot aduce chiar și suspendarea autorizației de funcționare a comerciantului, pentru o perioadă de până la șase luni.

 

Lasă un comentariu