„LIBERTATEA DE A TRAGE CU PUȘCA"

Distribuie pe:

Adam Valerian, un personaj pitoresc și destul de controversat, va rămâne în istoria învățământului medical târgumureșean prin modul inedit de a ieși în evidență. Înclin să cred că toate acțiunile lui revendicative au avut ca scop, nu mult clamata lozincă: „Înființarea facultății maghiare, separată de cea existentă", ci mai degrabă finalizarea studiilor lui.

Informațiile, venite pe surse, relevă faptul că studentul îmbătrânit în facultate a fost în sfârșit promovat și și-a încheiat glorios cel de-al șaselea an de facultate după mai bine de un deceniu. Înțelegerea tacită dintre el și profesorii maghiari, că doar la linia maghiară a fost înscris, l-a scăpat de gândul absolvirii, cu condiția de a înceta protestele.

Chiar dacă, la prima vedere, modul inedit de a protesta, în fața UMF, cu umbrele inscripționate și cu megafoane, devenise un spectacol stradal, ca să nu spun circ ambulant, a adus în prim-plan lucruri mai profunde decât ne așteptam. Pe de o parte, susținerea din umbră a celor care nu au avut curajul să iasă în față, și aici mă refer la „finanțatorii" cu sentimente profund antiromânești, la cei ce pândesc, din martie '90, patrimoniul UMF și la revizioniști locali sau de la Budapesta. Încă mai sperăm într-o limpezire a acestor dedesubturi și acțiuni subversive puse la cale de neprietenii UMF.

Sincer, o să ne lipsească din peisaj omul îmbrăcat în alb și care, zi de zi, și funcție de fondurile „finanțatorilor", urla în megafoane, la intrarea în Parcul Eroilor, faptul că nu se aplică Legea Învățământului. Putem să-i dăm dreptate, dacă privim cu atenție unde a ajuns învățământul românesc. Învățământ pe care, de un sfert de secol, se tot fac experimente și, în ciuda așteptărilor unora, tot avem elevi și studenți eminenți. Adam Valerian, orice s-ar spune, a fost un student aparte. Când el i-a amenințat pe profesorii maghiari că va manifesta și la Budapesta, în fața Parlamentului ungar, ca să le fie retrasă distincția primită de aceștia pentru „promovarea limbii și culturii maghiare", s-a produs un mic cutremur și a fost invitat la „negocieri". Așa se face că studentul întârziat a fost promovat, iar linia de predare în limba maghiară a scăpat de o piatră de moară.

Toate cele de mai sus sunt sau nu în antiteză cu efortul conducerii UMF de a promova imaginea acestei universități de prestigiu? Eu cred că nu, și revin la ideea că un învățământ durabil se clădește prin valorizarea materialului uman existent, prin deschiderea spre alte orizonturi de afirmare, și prin promovarea unui învățământ medical de cea mai bună calitate. Acest ultim aspect se regăsește în numărul mare de medici care au învățat la Târgu-Mureș, iar acum lucrează în mari spitale din lumea largă.

Aici se cuvine a face o subtilă adnotare. La ce nivel s-ar fi aflat sistemul medical românesc dacă elitele medicinii ar fi rămas în România? Nu de alta, dar pe banii contribuabililor români și maghiari au fost școliți aceștia, nu pe banii bolnavilor Europei. Știu, comentarii fără sens și fără orizont! Doar așa săracul poate rămâne cu mâna întinsă, vorbind la nesfârșit despre cum și cât de bine ne-ar fi fost dacă...

În definitiv, protestele lui Adam Valerian, dincolo de pitorescul și netemeinicia lor, transmit ceva subtil și destul de grav. Dacă, prin absurd, s-ar înființa facultatea de sine stătătoare în limba maghiară la Târgu-Mureș, viitorii medici vor lucra la Călărași, Chișinău sau Constanța?

Lasă un comentariu