ȘCOLILE ROMÂNEȘTI SUNT TOT MAI PUȚINE

Distribuie pe:

Numărul școlilor cu predare în limba română din regiunea Cernăuți este în continuă scădere. În ultima perioadă, în regiunea Cernăuți, au fost închise 30 de școli, din cele peste 90 cu predare în limba română. Problemele sunt complicate fiind multe presiuni locale, pe de altă parte, mulți români fac cereri pentru ca proprii copii să învețe la școli cu predare în limba ucraineană.

Pentru a afla mai multe, iată ce a declarat Vasile Tărâțeanu, președintele Centrului Cultural Român „Eudochiu Hurmuzachi" din Cernăuți, unul dintre românii din nordul Bucovinei care susține învățământul cu predare în limba română: „În cei 25 de ani de democrație ucraineană numărul școlilor cu predare în limba română a fost redus drastic, mai ales că părinții copiilor noștri au fost duși în eroare, ajungându-se ca numărul copiilor care învață în limba română să fie din ce în ce mai mic. În satele cu populație românească școlile au fost trecute la sistemul de predare în limba ucraineană. Centrul nostru cultural a întocmit un proiect care a fost susținut de Institutul Cultural Român din București, a procurat cărți în limba română, foarte interesante, pe care le-am donat acestor școli cu diverse probleme în studierea limbii române."

Pentru a salva ceea ce se mai poate sunt organizate mai multe evenimente culturale prin care reprezentanții comunității românești din Cernăuți stau de vorbă cu românii, fiind convinși de faptul că, odată limba română pierdută, se pierde și identitatea neamului românesc.

Lasă un comentariu