COMPORTAMENTUL SOCIAL, CONTROLAT DE SISTEMUL IMUNITAR

Distribuie pe:

Oamenii de știință americani de la Universitatea de Medicină din Virginia, citați de descopera.ro, susțin că, prin schimbarea unei singure molecule din sistemul imunitar al șoarecilor, aceștia își schimbă comportamentul și modul de interacțiune cu alte animale, concluzionând că sistemul imunitar ar putea fi un factor favorizant al bolilor mintale, cum ar fi autismul sau schizofrenia.

„Majoritatea persoanelor se consideră independente și capabile să își decidă propriul viitor, însă sistemul imunitar îți poate controla comportamentul social.

Este nebunesc, dar poate că suntem doar un câmp de luptă pentru agenții patogeni și sistemul imunitar, astfel că o parte din personalitatea noastră ar putea fi dictată de acest sistem.

Molecula pe care s-au efectuat testele se numește interferon gamma. În general, aceasta este secretată de sistemul imunitar, atunci când acesta intră în contact cu un agent patogen, un virus sau o bacterie.

Acest tip de stimul face parte din sistemul imunitar de adaptabilitate. Până anul trecut, se considera că acesta este izolat de creier, însă totul s-a schimbat în 2015, când echipa noastră a descoperit pentru prima oară că vasele meningelui sunt legate de creier prin sistemul limfatic. Acest lucru înseamnă că sistemul imunitar interacționează direct cu creierul. Orice activitate a sistemului imunitar la nivelul creierului reprezintă semnalele unei boli.

Astfel, legătura dintre sistemul imunitar și creier ar putea explica declanșarea bolilor precum depresia, schizofrenia și autismul. Totodată, am concluzionat că patogenii din sistemul imunitar ar putea avea legătură cu anumite condiții sociale, fapt ce ar putea să ne influențeze comportamentul social și personalitatea.

Pentru a ne testa ipoteza, am distrus moleculele interferon gamma din șoareci, muște, pești-zebră și șobolani. În toate experimentele, s-a dovedit că moleculele interferon gamma sunt esențiale pentru o interacțiune socială normală. Reinstalarea moleculei readucea creierul la normal. Este clar că sistemul imunitar joacă un rol important în menținerea funcției de socializare", explică specialiștii americani.

Lasă un comentariu