„Zilele Miron Cristea" Toplița - sărbătoare a culturii și spiritualității românești!

Distribuie pe:

În perioada 17-20 iulie 2016, la Toplița, a avut loc ediția a XIX-a a „Zilelor Miron Cristea", eveniment cultural-spiritual de mare anvergură, organizat de Consiliul Local Toplița, Primăria Municipiului Toplița, Biblioteca Municipală „George Sbârcea", Centrul Cultural Toplița, Fundația Culturală „Miron Cristea" Toplița. A fost un eveniment marcant pentru cultura și spiritualitatea românească, participând o serie de mari personalități din diferite locuri din țară (Târgu-Mureș, Reghin, Bacău, București, Iași, Roman, Cluj-Napoca, Baia-Mare, Timișoara, Sfântu-Gheorghe, Gherla, Ploiești etc.), precum și din străinătate. Amfitrionul și sufletul acestei manifestări a fost, și de data aceasta, ca în toți anii de altfel, distinsul cărturar și patriot prof. Ilie Șandru.

Evenimentul a debutat în ziua de duminică, 17 iulie 2016, când a avut loc și un moment aniversar, și anume au fost sărbătoriți prof. Vasile Stancu, la 70 de ani (evocare realizată de dr. Ioan Lăcătușu) și Traian Dușa, la 80 de ani (evocare realizată de Dimitrie Poptămaș).

Luni, 18 iulie 2016, a avut loc deschiderea festivă a celei de a XIX-a ediții a „Zilelor Miron Cristea", în sala de consiliu a Primăriei Toplița, de la ora 9. Conform acelei bune tradiții și rânduieli creștinești, evenimentul a debutat cu o rugăciune rostită de preotul Petru Cătinean. Au urmat apoi alocuțiunile de deschidere. Pentru început Ilie Șandru îi salută cu căldură pe toți invitații sosiți, în special pe cei din Basarabia. A urmat apoi cuvântul de deschidere al domnului Stelu Platon, primarul municipiului Toplița, care s-a referit la importanța acestui eveniment în viața orașului Toplița. Dr. Ioan Lăcătușu a citit o scrisoare de la Ilie Șandru din anul 1997, referitoare la organizarea „Zilelor Miron Cristea". Ioan Lăcătușu a transmis un mesaj și din partea prof. univ. dr. avocat Ioan Sabău-Pop, președintele Forumului Civic al Românilor din Harghita, Covasna și Mureș, și din partea Preasfințitului Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei.

Au fost susținute apoi câteva comunicări în plen. Distinsul cărturar și mare patriot român Lazăr Lădariu a susținut o comunicare memorabilă, intitulată Miron Cristea: o rugăciune - poem.

Domnia sa s-a referit la acea fulminantă cuvântare pe care episcopul Caransebeșului Miron Cristea a susținut-o în ziua de 1 Decembrie 1918 în catedrala din Alba-Iulia, cuvântare pe care domnul Lădariu o numește rugăciune-poem, rugăciune - poezie. Miron Cristea a rostit acea patetică rugăciune în catedrala din Alba-Iulia, care a stors lacrimi din ochii celor prezenți, o rugăciune despre atotputernicia lui Dumnezeu, în care Îl roagă pe Domnul Îndurărilor să nu-și întoarcă fața de la poporul român. Spunând că această cuvântare este o rugăciune - gând pentru cei nevoiași, pentru viața zbuciumată, pentru cei cu greutăți, Lazăr Lădariu, după ce citește fragmente din acea rugăciune, spune că Miron Cristea e apărător al credinței și un nemuritor patriot, acea rugăciune fiind un imn pentru credincioșii aflați sub stăpânire străină, un îndemn pentru viață și energie, o rugă pentru acest popor sub dăinuirea unității naționale a poporului român, o cuvântare din inimă pentru români. Lazăr Lădariu spune că această rugăciune - poem a însuflețit credincioșii români în ziua aceea mare, fiind o predică de o incontestabilă frumusețe. Lazăr Lădariu s-a mai referit la faptul că Miron Cristea este doctor în filologie la Budapesta, cu teza Viața și opera lui Mihai Eminescu, spunând, de asemenea, că scrisul lui Miron Cristea se apropie de scrisul sfinților mitropoliți Antim Ivireanul, Andrei Șaguna și Dosoftei.

Prof. univ. dr. Ioan Agrigoroaiei, de la Iași, a ținut o comunicare despre intrarea României în Primul Război Mondial, prezentând mai multe aspecte, precum: importanța intrării României în război, consecințele multiple (militare, economice etc.), despre zona Topliței în Primul Război Mondial, despre cele mai importante aspecte legate de fronturile Primului Război Mondial, despre faptul că România a înregistrat 1.500.000 de morți, răniți și dispăruți în acest război, despre cultul eroilor, despre rolul Bisericii în timpul Primului Război Mondial, despre importanța studierii istoriei în școli.

A urmat apoi, în program, momentul prezentărilor de cărți. A fost prezentat, în special, volumul SANGIDAVA 4 (X) Serie Nouă, precum și celelalte volume din această colecție apărute până acum, prezentare făcută de prof. Ștefan Vodă. Apoi au prezentat cărți Liviu Boar, Florin Bengean, Dimitrie Poptămaș, Nicolae Băciuț, Vasile Stancu, Nicolae Balint, Bogdan Tofan, Ligia Dalila Ghinea, Ioan Lăcătușu, Viorica Macrina Lazăr, Vasile Șoimaru, Lazăr Lădariu, Alin Spânu, Traian Dușa, Maria Mărginean, Rafila Moldovan, Florin Țuscanu, Pamfil Bilțiu, Ilie Șandru.

În continuare a avut loc sesiunea internațională de comunicări științifice, care s-a desfășurat pe trei secțiuni. La secțiunea I. Miron Cristea și Biserica Ortodoxă Română (moderatori dr. Ioan Lăcătușu și dr. Florin Bengean), au susținut comunicări: Florin Bengean, Petru Cătineanu, Elena Chiaburu, Traian Chindea, Anton Coșa, Ilie Frandăș, Ioan Lăcătușu, Lazăr Lădariu, Ilie Manole, Vilică Munteanu, Dan Prisăcaru, Ilie Șandru, Florin Țuscanu, Valer Vodă. La II. Secțiunea Istorie (moderatori dr. Ion Giurcă și dr. Gavriil Preda), au susținut comunicări: Ioan Agrigoroaiei, Nicolae Balint, Liviu Boar, Mariana Boar, Ion Giurcă, Vasile Lechințan, Marcin Marynovski, Ioan Eugen Man, Silviu Daniel Nicolae, Virgil Pană, Alexandru Porțeanu, Gavriil Preda, Alin Spânu, Ioan Sabău-Pop, Vasile Stancu, Ștefan Vodă. La III. Secțiunea Cultură și Civilizație (moderatori dr. Nicolae Bucur și dr. Dorel Marc), au susținut comunicări: Nicolae Băciuț, Gheorghe Bejan, Pamfil Bilțiu, Maria Bilțiu, Nicolae Bucur, Adrian Deheleanu, Ligia Dalila Ghinea, Viorica Lazăr, Dorel Marc, Livia Marc, Ioan Morar, Dimitrie Poptămaș, Violeta Rus, Dumitru Stavarache, Ilie Șandru, Vasile Șoimaru, Ioan Torpan.

Tot luni, 18 iulie 2016, de la ora 16,30, la bustul Patriarhului Miron Cristea, din parcul central al Topliței,  a avut loc slujba parastasului în memoria primului Patriarh al României, oficiată de un sobor de preoți. Apoi, de la ora 17, la Casa de Cultură din Toplița a avut loc lansarea cărții „Profesioniștii noștri 16 Valer Dorneanu la 70 de ani". Despre personalitatea celui omagiat prin acest volum aniversar au vorbit: Ioan Lăcătușu, Stelu Platon – primarul Topliței, Mircea Dușa - deputat în Parlamentul României, și Ilie Șandru. A urmat apoi discursul plin de eleganță al domnului Valer Dorneanu, Președintele Curții Constituționale a României, care a fost aniversat și omagiat în cadrul acestui volum din seria „Profesioniștii noștri". A urmat și un moment muzical susținut de Vasile Iovu (Chișinău) la mai multe instrumente și Dorin Gliga (București) la oboi.

În ziua de marți, 19 iulie 2016, s-a încheiat sesiunea de comunicări științifice, apoi a avut loc vernisarea expozițiilor: artă plastică - prof. Traian Dușa; documentară, dr. arh. Andreea Pop - holul Casei de Cultură; carte veche bisericească - Bibliotecă (ora 11). Tot ziua de marți a inclus și o vizită documentară în comuna Bilbor.

În ziua de miercuri, 20 iulie 2016, întreaga suflare a participat la Sfânta Liturghie prilejuită de sărbătoarea hramului Mănăstirii „Sfântul Prooroc Ilie", ctitoria Patriarhului Miron Cristea. Sfânta Liturghie de hram a fost oficiată de Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, și Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, în mijlocul unui impresionant sobor de preoți și călugări. După terminarea Sfintei Liturghii, s-au încheiat și manifestările celei dea XIX-a ediții a „Zilelor Miron Cristea".

Și de data aceasta, evenimentul s-a bucurat de un succes deosebit, fiind o adevărată sărbătoare a culturii și spiritualității românești. Trebuie să aducem cuvânt profund de felicitare, atât domnului Ilie Șandru, care a fost amfitrionul acestei manifestări, cât și domnului primar Stelu Platon și Primăriei Municipiului Toplița, care au sprijinit din toate punctele de vedere, inclusiv financiar, această amplă manifestare.

Toplița Română rămâne o vatră de istorie, cultură, tradiție, spiritualitate pentru Transilvania, dar și pentru întreaga țară. Figura emblematică a lui Elie Miron Cristea, cel dintâi Patriarh al României reîntregite, strălucește în conștiința tuturor ca un far călăuzitor, ca un model, ca un îndemn spre dragoste de țară, de Dumnezeu, de oameni, de credința cea adevărată.

 

Lasă un comentariu