Solidaritate cu Colegiul Național „Unirea"!

Distribuie pe:

Manifestare nobilă ce îi caracterizează doar pe cei capabili de generozitate, solidaritatea umană implică depășirea limitelor stricte ale comodității personale și capacitatea de a privi și spre semenii aflați în momente dificile. A trece dincolo de ceea ce ne dictează spiritul de conservare înseamnă a abandona în mod conștient confortul izolării și a pune umărul la rezolvarea unor situații din comunitatea în care trăiești, a te implica în ceea ce reprezintă viața socială, politică sau culturală, cu bune și cu rele, deopotrivă.

O mână frățească de ajutor a întins spre Colegiul Național „Unirea" din Târgu-Mureș, într-un moment tensionat, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, care a dat publicității un comunicat prin care dezvăluie presiunile la care au fost supuși elevii, părinții acestora și personalul didactic de la această unitate de învățământ. Astfel, ca o avalanșă, după retrocedarea către Statusul Romano-Catolic, a imobilelor în care funcționa Colegiul Național „Unirea" (unitatea școlară primind așadar statutul de chiriaș), au urmat, în vara anului 2015, divizarea colegiului printr-o acțiune ce contravine legislației școlare românești în vigoare (prin preluarea claselor maghiare din ciclul primar și gimnazial și a unei clase de liceu de secția maghiară de către Liceul Teologic Romano-Catolic), relocarea ciclului primar, iar în această vară, mai exact în ultima zi de școală, după serbarea de sfârșit de an școlar (să fie doar o simplă coincidență faptul că, din nou, la fel ca în 2015, se acționează împotriva intereselor acestui colegiu pe timpul verii, când elevii sunt în vacanță, iar părinții și profesorii se află în concediu?!) s-au făcut presiuni asupra conducerii colegiului pentru evacuarea completă a corpului B al clădirii.

Solidaritate cu eforturile comunității de la această unitate școlară pentru restabilirea unității ei constitutive și a unei funcționări normale, fără agresiuni de tot felul, demonstrează și Asociația Cultural-Patriotică „Avram Iancu", împreună cu Societatea Culturală „Alexandru Papiu-Ilarian", care susțin fără rezerve punctul de vedere al FCRCHM privitor la ilegalitățile ce s-au petrecut la C. N. „Unirea". În articolul „Să fim solidari!" (din „Cuvântul liber", 16.07.2016) aparținând conducerii amintitelor societăți, se solicită, de asemenea, tragerea la răspundere a celor care, din indiferență, lașitate sau interes, au generat o serie întreagă de abuzuri ce afectează procesul educativ.

De asemenea, o impresionantă pledoarie pentru restabilirea unui climat de normalitate - vital pentru un învățământ de calitate - se regăsește în articolul „Semințele urii în jocul puterii", scris de Mihaela-Alexandra Rașcu, în care sunt urmărite pas cu pas etapele imixtiunii politicului în viața școlii, precum și consecințele nefaste ale acestor acțiuni.

Le mulțumim celor care ne înțeleg și ne ajută în demersurile întreprinse, deoarece copiii noștri au dreptul la o educație sănătoasă, ferită de tensiuni permanente și de abuzuri generate de segregarea etnică!

Lasă un comentariu