Dascăli mureșeni: VOICU ȘTEFĂNESCU

Distribuie pe:

Profesorul Voicu Ștefănescu s-a născut la 6 septembrie 1955. A absolvit Liceul ,,Bolyai Farkas" în anul 1974. Încă din anii gimnaziului a fost atras de sport, în general, și de luptele libere, în special. După participarea la mai multe campionate la nivel județean și național, având rezultate meritorii, a luat hotărârea să parcurgă cursurile unei facultăți de educație fizică și sport, astfel că, după absolvirea liceului, a devenit student al facultății de specialitate din Târgu-Mureș. Acolo a avut câțiva discipoli de renume precum Grün Ladislau, Ștef Zakarias și alții.

După absolvirea institutului superior a predat câțiva ani în Moldova într-o comună, la o școală gimnazială. Pasiunea pentru luptele libere l-a adus înapoi pe plaiurile natale, la Reghin, unde a început să formeze tineri la Clubul Sportiv Școlar, înregistrând ani de zile rezultate deosebite la campionatele județene și naționale. A participat ulterior la campionate europene și mondiale, obținând titlul de antrenor emerit înainte de împlinirea vârstei de 40 de ani. Cea mai bună performanță a sa, ca antrenor, a fost obținerea titlului de campion mondial cu elevul Alin Păcuraru. De asemenea, în activitatea sa de antrenor a avut o mare contribuție la dezvoltarea metodicii practicării luptelor, creând, printre altele, un procedeu specific care-i poartă numele. Zeci de copii au obținut rezultate deosebite, atât în țară, cât și în străinătate, sub îndrumarea profesorului și antrenorului Voicu Ștefănescu.

În 1997 devine profesor la Liceul ,,Unirea", susținând, după câțiva ani, examenul de gradul I. În cadrul procesului instructiv-educativ a manifestat o atitudine foarte serioasă în munca cu elevii, pe lângă orele obișnuite angrenându-i pe aceștia în participarea la diverse campionate interșcolare la baschet, handbal, volei, fotbal, trecând deseori de fazele județene ale acestora. A avut un har deosebit și în atragerea de sponsori pentru diversele activități pe care le desfășura împreună cu elevii.

Din păcate, spre finalul carierei, o boală severă i-a întrerupt activitatea, obligându-l să se pensioneze prematur, astfel că, în primăvara anului 2012, a participat la un ultim campionat interșcolar la baschet (băieți și fete) la Sovata.

Profesorul Voicu Ștefănescu a fost căsătorit și a avut o fată, bună cunoscătoare a limbii japoneze. A decedat la vârsta de 59 de ani, în toamna anului 2014.

 

Lasă un comentariu