ATACUL DE CORD, PREVĂZUT CU CINCI ANI ÎNAINTE PRINTR-O SIMPLĂ ANALIZĂ DE SÂNGE

Distribuie pe:

Oamenii de știință britanici de la Colegiul Imperial din Londra, citați de descopera.ro, susțin că o simplă analiză de sânge ar putea scoate la iveală dacă o persoană riscă să sufere un atac de cord în decurs de cinci ani. Ei apreciază că nivelul crescut de anticorpi (molecule produse de sistemul imunitar) determină o scădere a riscului de apariție a problemelor cardiace.

„În prezent, medicii folosesc informații precum vârsta, sexul, istoricul medical, nivelul de colesterol sau tensiunea arterială pentru a calcula riscul de dezvoltare a problemelor cu inima în viitor. Testele noastre arată, însă, că nivelul de imunoglobulină protejează corpul de atacurile de cord chiar și atunci când nivelul de colesterol și tensiunea arterială sunt ridicate.

Oamenii care au în organism un număr mare de anticorpi, respectiv de imunoglobulină, prezintă un risc de dezvoltare a bolii arterelor coronare și a atacului de cord cu 58% mai scăzut decât ceilalți. De asemenea, în cazul lor, scade cu 38% și riscul de apariție a infarctului.

Faptul că a fost găsită o legătură între sistemul imunitar puternic și evitarea atacului de cord este un lucru extraordinar, deoarece vom putea depista mult mai rapid persoanele care riscă să dezvolte boli cardiace și le vom putea prescrie tratamentele potrivite.

Sperăm ca aceste noi descoperiri să ne ajute și în stabilirea factorilor care determină unele sisteme imunitare să poată lupta împotriva afecțiunilor cardiace, în timp ce altele nu pot face acest lucru. Mai mult, ne gândim că am putea identifica modalități de întărire a sistemului imunitar în această direcție.

Măsurarea nivelului de imunoglobulină se realizează foarte simplu și este extrem de ieftină, astfel că recentele descoperiri pot face munca clinicienilor mai ușoară în viitor. Acest lucru se va traduce printr-o prevenție crescută a mortalității din cauza afecțiunilor cardiovasculare, iar consumul de pastile ar putea fi redus.

Studiul nostru a fost realizat cu participarea a peste 1.700 de persoane care aveau probleme cu inima și prezentau un risc crescut de apariție a diverselor afecțiuni cardiovasculare. Pe parcursul a cinci ani, 470 dintre ei au suferit atacuri de cord sau infarcte, în cazul lor înregistrându-se un nivel scăzut al anticorpilor", explică specialiștii londonezi.

Lasă un comentariu