Al doilea caz de infectare cu virus Zika, înregistrat în România

Distribuie pe:

În data de 19 iulie a fost confirmată existența celui de al doilea caz de infectare cu virus Zika a unui cetățean român în afara țării, informează Ministerul Sănătății într-un comunicat.

Este vorba de un băiat de 10 ani, care locuiește împreună cu familia sa în Guyana Franceză, de aproape doi ani. Copilul a sosit în România în data de 12 iulie, în vizită la rude. O zi mai târziu, a manifestat: febră, erupții pe piele și mialgii, simptome ce au dispărut în termen de 24 de ore. Pe data de

15 iulie, s-a prezentat la Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale Dr. Victor Babeș din București, unde, date fiind simptomele și faptul că locuiește într-o zonă cu transmitere activă a acestui virus, a fost internat timp de câteva zile, iar rezultatele probelor recoltate au dovedit prezența virusului Zika. La externare, familiei i-au fost făcute toate recomandările specifice în acest caz.

Persoanele care călătoresc sau locuiesc în zone cu transmitere activă a virusului Zika trebuie să știe că acesta se poate transmite prin înțepătură de țânțar, dar și prin contact sexual, precizează specialiștii din cadrul ministerului de resort, apreciind riscul de transmitere a virusului pe teritoriul României la un nivel minim. Virusul nu se transmite pe calea aerului sau prin contact cu un pacient infectat.

Ministerul recomandă persoanelor cu imunodepresii sau boli cronice severe care au călătorit într-o zonă cu transmitere activă a virusului și au simptomatologie compatibilă cu boala în primele 14 zile de la revenire să se prezinte la medicul curant. 

Lasă un comentariu