De la „Inspectorul pădurii" la „Radarul nesimţirii"

Distribuie pe:

Oricine vrea să reclame transporturi ilegale de lemn are posibilitatea s-o facă, graţie noii aplicaţii „Inspectorul Pădurii", care poate fi descărcată direct pe smartphone-urile cu sistem de operare Android, a anunţat, zilele trecute, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Plamer.

Potrivit ministrului, noua aplicaţie constituie o completare firească şi necesară a „Radarului Pădurilor", prin care cetăţenii pot suna la 112 ori de câte ori un transport de lemn li se pare suspect, însă nu au suficiente repere privind caracterul ilegal al transportului.

Or, prin utilizarea noii aplicaţii - a detaliat ministrul - pot fi reclamate la 112 doar transporturile ilegale. Procedeul este simplu: persoana care observă un vehicul ce transportă masă lemnoasă poate accesa aplicaţia, primul pas fiind introducerea numărului maşinii respective. În câteva secunde, aplicaţia verifică numărul în sistemul SUMAL şi răspunde automat, cu unul din cele două răspunsuri standard: I - Acest transport are cod valid (transport legal), respectiv, II - Acest transport nu are cod valid (transport posibil ilegal). În cazul răspunsului II, pasul următor va fi apelarea numărului de urgenţă 112 pentru a reclama respectivul transport şi pentru intervenţia rapidă a instituţiilor de control. Aplicaţia este funcţională şi se va derula, timp de o lună, în stadiul pilot pentru a exista certitudinea că funcţionează la parametrii la care a fost gândită.

Ideea, să recunoaştem, este absolut lăudabilă, dar, dacă tot avem smartfoanele astea „jmechere", cei de la Mediu ar trebui să inventeze şi o aplicaţie - să-i zicem „Radarul nesimţirii", pentru „iubitorii de natură" şi de strămoşescul grătar la iarbă verde, care lasă în urma lor tone de mizerii - resturi de mâncare, doze de bere, piramide de pet-uri, sticle sparte, mormane de seminţe, tampoane şi pamperşi cu un bogat conţinut, şi damf de hazna, de până şi ursului îi e scârbă să vină să le cotrobăiască prin traista cu merinde…

Lasă un comentariu