CUM POT FI DEPĂŞITE INCERTITUDINILE VÂRSTEI DE MIJLOC

Distribuie pe:

Psihoterapeutul american Jennifer Wickham, citat de descopera.ro, a dorit să afle dacă există o criză a vârstei mijlocii sau este doar un mit şi care este cauza sentimentului de incertitudine sau nemulţumire pe care fiecare adult îl simte la un moment dat în viaţă.

„La anumite vârste, majoritatea oamenilor trec prin perioade mai grele, din punct de vedere psihologic. Termenul criza vârstei de mijloc a fost inventat în 1965 de către Jacques Elliot, un psihanalist canadian, pentru a descrie provocările din timpul perioadei de tranziţie şi autoreflecţie pe care mulţi adulţi le experimentează între 40 şi 60 de ani.

În această perioadă, oamenii pun la îndoială rolul lor în lume şi scopul pe care îl au de îndeplinit, întrebându-se dacă au folosit corect anii care au trecut. Aceste întrebări se pot declanşa în momentul în care ei conştientizează trecerea timpului, modificările fizice suferite de-a lungul anilor, capacitatea diminuată de a efectua sarcini fizice sau când întâmpină o problemă de sănătate.

Criza vârstei mijlocii poate să apară în jurul evenimentelor semnificative din viaţă. De exemplu, în momentul când şi cel mai mic copil pleacă de acasă, aceleaşi sentimente putând fi trezite şi de moartea unui părinte. În ciuda acestor emoţii negative, oamenii ar putea experimenta începutul unei etape noi în viaţă. Tranziţiile de felul acesta pot produce depresie, importanţa recunoşterii simptomelor acesteia fiind esenţială. Trebuie să observăm evoluţii de genul: ţi-ai schimbat obiceiurile alimentare sau te simţi obosit şi lipsit de putere; ai sentimente de pesimism şi îţi lipseşte speranţa zilei de mâine; te caracterizează neliniştea, anxietatea sau iritabilitatea; ţi-ai pierdut interesul pentru activităţile care îţi ofereau bucurie până acum (sex, hobby-uri); ai gânduri de sinucidere; te confrunţi cu dureri de cap sau alte dureri fizice, care nu răspund la tratament.

Pentru a-ţi îmbunătăţi starea de spirit, fii activ, plimbă-te zilnic şi bucură-te de aer proaspăt; fii implicat social şi păstrează cât mai mult relaţia cu prietenii şi familia; meditează; înscrie-te la un curs de yoga sau învaţă singur cum să meditezi, pentru a-ţi face ordine în minte.

Deşi vârsta de mijloc este o tranziţie normală în viaţa unui adult, în cazul în care întâmpinaţi schimbări bruşte în starea de spirit, nu vă jenaţi să cereţi sprijinul unui profesionist", ne recomandă psihoterapeutul american.

Lasă un comentariu