Amenzile pentru nerespectarea disciplinei în construcţii se dublează!

Distribuie pe:

Miercuri, 20 iulie 2016, preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat Legea nr. 163/2016, care modifică şi completează Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii.

Conform noii legi, care se va aplica la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, persoanele fizice şi persoanele juridice care nu respectă normele referitoare la calitatea în construcţii vor putea fi sancţionate mult mai dur decât în prezent.

Concret, amenzile aplicabile în momentul de faţă vor fi dublate, pentru a contracara scăderea calităţii în construcţii, faptele de natură contravenţională amendate în momentul de faţă cu sume cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei urmând să fie sancţionate cu sume cuprinse între 20.000 şi 40.000 de lei.

Printre faptele pentru care amenzile se dublează, se numără executarea unei construcţii noi, a unei intervenţii la o construcţie existentă, precum şi desfiinţarea acesteia cu încălcarea prevederilor referitoare la autorizare şi executare; realizarea de construcţii fără proiecte sau pe bază de proiecte neverificate de specialişti atestaţi; interzicerea sau obstrucţionarea efectuării controlului calităţii în construcţii, neprezentarea documentelor şi a actelor solicitate de persoanele cu atribuţii de control şi (sau) de autorităţile competente.

Contravenţiile pentru care acum se aplică amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei (neasigurarea verificării execuţiei lucrărilor de construcţii prin diriginţi de şantier autorizaţi; necompletarea şi nepăstrarea cărţii tehnice a construcţiei conform prevederilor legale; neexecutarea obligaţiilor privind urmărirea comportării în exploatare a construcţiilor şi neexecutarea lucrărilor de reparaţii şi consolidări) vor fi sancţionate cu sume cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei.

Cele mai mici amenzi ce pot fi date în prezent (între 1.500 şi 5.000 de lei, pentru neprecizarea în proiect a categoriei de importanţă a construcţiei şi nestabilirea fazelor determinante supuse controlului calităţii; prevederea în proiect sau utilizarea unor produse necertificate sau pentru care nu există agremente tehnice la lucrări la care trebuie să se asigure nivelul de calitate corespunzător cerinţelor fundamentale aplicabile; nerespectarea prin proiecte a nivelului de calitate corespunzător cerinţelor fundamentale aplicabile), în viitor, vor fi cuprinse între 3.000 şi 10.000 de lei.

Dreptul autorităţilor de a da amenzile pentru nerespectarea calităţii în construcţii se va prescrie în cinci ani de la data recepţiei făcute la terminarea lucrărilor de construcţii (în prezent, termenul de prescripţie fiind de trei ani). 

Lasă un comentariu