ZILELE MUNICIPIULUI REGHIN, EDIŢIA 2016

Distribuie pe:

Situat la confluenţa râurilor Gurghiu şi Mureş, acolo unde muntele se termină, iar Valea Mureşului începe să se lărgească, oraşul Reghin, localitate urbană importantă şi prosperă a contemporaneităţii, astăzi municipiu, are vechi tradiţii istorice înfipte adânc în istoria atât de îndelungată a acestor meleaguri binecuvântate de Dumnezeu cu frumuseţi naturale şi oameni harnici, cinstiţi şi drepţi. Reghinul se înfăţişează azi ca un municipiu de talie europeană şi datorită faptului că de câţiva ani este condus de omul frumos şi harnic, care este primarul Maria Precup, care iubeşte şi apreciază valorile, frumosul, hărnicia şi respectul.

La Reghin se îmbină armonios tradiţia cu modernismul, vechimea cu noutatea, creându-se astfel un echilibru firesc şi normal. În perioada 22-24 iulie 2016, municipiul Reghin a îmbrăcat straie de sărbătoare, prin organizarea ZILELOR MUNICIPIULUI REGHIN, ediţia 2016. Evenimentul a fost organizat de Primăria şi Consiliul Local Reghin, cu sprijinul financiar al sponsorilor: PEPSI, KAUFLAND, HEINEKEN.

Evenimentul a debutat vineri, 22 iulie 2016, de la ora 16, în sunet de fanfară, după care a avut loc spectacolul „Paradisul tradiţiilor", coordonat de doamna dr. Roxana Maria Man, directorul Muzeului „Anton Badea" Reghin, care a spus: „Tradiţiile, dacă le înţelegem, le respectăm şi le oferim importanţa cuvenită în viaţa noastră, ele oferă un paradis. Acesta este spectacolul pe care l-am pregătit noi, numit Paradisul tradiţiilor, care face parte din proiectul Ocupaţii, obiceiuri şi tradiţii mureşene, desfăşurat de Muzeul Etnografic în parteneriat cu Consiliul Judeţean Mureş, Primăria Municipiului Reghin şi Asociaţia Inovaţie în Educaţie Eureka. Evenimentul cuprinde un spectaol oferit de tineri pentru toate vârstele, pentru că tradiţiile şi în general ceea este autentic, şi se adresează în primul rând sufletului, dăinuie peste timp, poate sub o altă formă, dar esenţa rămâne aceeaşi. Pentru că în ele, în tradiţii, se regăseşte legătura pe care omul a avut-o întotdeauna cu natura. Programul artistic cuprinde evoluţia la scenă a unor tineri artişti, dintre care - Trupa  de teatru Acvila, Ansamblul de dansuri Cetăţuia, Trupa de dans Lala Dans, şi interpreţi de muzică populară - Larisa Cotoi, Petruţ Andreea, Darius Bucur, Naghi Alexandru". De la ora 17,00 a avut loc premierea olimpicilor (a celor mai merituoşi elevi), premiere făcută de doamna primar Maria Precup şi viceprimarul Mark Endre Dezso, iar de la ora 18,00 au oferit un spectacol încântător orchestra Casei de Cultură „Eugen Nicoară"(director prof. Ioan Conţiu) şi soliştii: Vasile Crişan, Alexia Aştilean, Cosmin Cotîrlă, Daiana Ciurbă, Iuliana Ciurbă, Denisa Morariu, Ioana Romanţi, Paul Miclea, Daiana Suceava. În continuarea spectacolului, au mai evoluat: Ansamblul „Stejărelul", Ansamblul de dansuri germane - FDG Reghin, soliştii: Mihaela Botoş, Anca Făgăraş, David Puşcaş, Anton Grama. Un moment deosebit a fost prezentat şi de Ansamblul „Vatra Dorului", care este o formaţie de dansuri populare româneşti, înfiinţat în anul 2011, este coordonat de instructor Stelian Friciu, aparţine de Casa de Cultură a Tineretului „George Enescu" Reghin (director Marcel Naste), este formată din reghineni inimoşi care iubesc folclorul şi tradiţia. Acest ansamblu a participat la festivaluri în Reghin şi împrejurimile acestuia, de asemenea, a participat la festivaluri peste hotare, susţinând spectacole în Grecia, Italia şi Turcia.

Apoi, în cadrul spectacolului reghinean, şi-au mai dat concursul: Ansamblul „Gyongyvidrag", artiştii: Genu Bloj, Livia Sorlea, Anca Branea, Livia Harpa, Ansamblul „Romafest", Ansamblul „Doina Mureşului". Au fost apoi momente de muzică uşoară oferite de: Maria Grama, Laura Rafael, Teodora Crişan, Adrian Muntean, Formaţia „Legal", Formaţia liceului „Lucian Blaga", Street Groove. Prima seară de bună dispoziţie s-a încheiat cu spectacolul oferit de Acs Jozsef, apoi de Florin Vos.

Sâmbătă, 23 iulie 2016, programul a debutat de la ora 16,00, cu Ansamblul de dansuri Frata şi taraful din Soporul de Câmpie, după care a evoluat Ansamblul „Laleaua neagră" şi solista Ibi Cota. De la ora 16,45 au evoluat soliştii reghineni: Roxana Varodi, Denisa Gliga, Natalia Moldovan, Grama Daiana, Alin Pop, apoi soliştii Maria Grama, Viorel Spânu, Gabriela Merdar. Publicul reghinean a fost încântat apoi de soliştii Corina Florea Covaciu, Ana Crişan Toncean, Leontina Pop, Doru şi Alin Pop, după care pe scenă au urcat şi au oferit un spectacol magnific îndrăgiţii interpreţi ai cântecului popular românesc: Sava Negrean Brudaşcu şi Marius Ciprian Pop. În seara zilei de sâmbătă au urcat pe scenă: Titan, Giulia, Fly Project, Bere Gratis.

Duminică, 24 iulie 2016, programul a debutat de la ora 10,00 cu tineri artişti reghineni, în funcţie de probele de sunet, Ansamblul „Stejărelul" - grupa mică; formaţia „Tesook" - muzică uşoară, apoi au evoluat soliştii de muzică populară pentru copii: Andreea Cota, Nicoleta Rotaru, Bianca Pop, Loredana Pop, Diana Oroian, iar de la ora 11,00 a avut loc un program oferit de gaşca Zurli. De la ora 16,00 au evoluat artişti populari reghineni: Ilinca Anastasia, Denisa Gliga, Dunca Adriana, Rotaru Raluca, Dorina Iuliana Oprea, Larisa Cotoi, Suciu Maria, apoi au încântat publicul artiştii: Violeta Man, Cristina Farcaş, Dan Aurelian Ştefan, apoi artiştii: Florina Oprea, Maria Neag, Sorin Pantea. De la ora 17,00 a avut loc primirea delegaţiilor din străinătate, prilej cu care s-au intonate imnurile României, Republicii Moldova, Ungariei şi Poloniei. În continuarea programului artistic, pe scenă au mai evoluat Ciprian şi Mihaela Istrate, Cristian Pomohaci, Veta Biriş, Angela Kiss şi Daniel Iancu, Takats Tamas Blues Band, Ruby. La ora 22,00 a avut loc un foc de artificii, apoi spectacolul a fost întregit de Puya, Zdob şi Zdub.

În concluzie, putem spune că au fost trei zile de bună dispoziţie la Reghin, zile în care s-a îmbinat tradiţia cu modernismul, folclorul cu muzica uşoară, rezultând o atmosferă încântătoare.

 

Lasă un comentariu