OBOSEALA CRONICĂ, DIAGNOSTICATĂ CU AJUTORUL BACTERIILOR

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea Cornell, citaţi de descopera.ro, susţin că au identificiat indicatori biologici, atât în bacteriile din intestine, cât şi în celulele din sânge, care pot fi utilizaţi pentru diagnosticarea sindromului oboselii cronice (neurastenia).

„Neurastenia este greu de diagnosticat, abia anul trecut fiind clasificată ca fiind o boală reală, iar opţiunile medicamentoase sunt limitate şi controversate.

În studiul nostru, am identificat, în cazul a peste 80% dintre persoanele testate, indicatori biologici, atât în bacteriile din intestine, cât şi în celulele din sânge, care pot fi utilizaţi pentru diagnosticarea sindromului oboselii cronice.

Rezultatele vor permite diagnosticarea mult mai rapidă şi cu o mai mare acurateţe a pacienţilor, ceea ce va conduce către o mai bună înţelegere a cauzelor care produc boala.

Noi am utilizat indicatori biologici pentru diversitatea bacteriilor din intestine, precum şi indicatori inflamatori (lipolizaharide şi proteina C-reactivă) pentru a diagnostica prezenţa sau absenţa neuroasteniei la peste 87 de pacienţi. Din acest grup, 43 aveau neuroastenie, iar 39 erau sănătoşi. Prin simpla evaluare a indicatorilor biologici, rezultatele au avut o acurateţe de 83 de procente.

Am demonstrat, astfel, că bioflora intestinală a pacienţilor cu sindromul oboselii cronice era anormală, probabil provocând boli gastrointestinale şi inflamatorii. În plus, descoperirile noastre dovedesc faptul că boala are origini medicale şi nu psihologice. Acest aspect este un lucru foarte important, deoarece mulţi medici consideră sindromul oboselii cronice ca fiind doar extenuare.

Cercetările noastre au demonstrat că pacienţii cu neurastenie aveau o diversitate mult mai mică a bacteriilor din intestine, în special lipseau bacteriile anti-inflamatoare. De asemenea, au fost identificate schimbări ale indicatorilor inflamatori din sânge, motivul fiind problemele intestinale, care agravează boala.

În viitor, dacă au o idee mult mai concretă asupra importanţei microbilor din intestinele pacienţilor, medicii ar putea prescrie schimbarea dietei alimentare, administrarea de prebiotice şi probiotice pentru a ajuta la tratarea nerasteniei", explică oamenii de ştiinţă. 

Lasă un comentariu