Imnul Naţional sărbătorit la Târgu-Mureş

Distribuie pe:

Cu ocazia Zilei Imnului Naţional al României, Instituţia Prefectului - Judeţul Mureş şi Garnizoana Târgu-Mureş, cu sprijinul Consiliului Judeţean Mureş şi al Primăriei municipiului Târgu-Mureş, a organizat, în data de 29 iulie 2016, începând cu ora 10.00, o ceremonie publică în Piaţa Teatrului din Târgu-Mureş. Alături de militarii Ministerului Apărării Naţionale la activităţi au participat efective ale Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Mureş „Colonel Sabin Motora" şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Horea" Mureş, reprezentanţii autorităţilor publice centrale şi locale, ai partidelor politice, instituţiilor culturale, ştiinţifice şi religioase, ai asociaţiilor, ligilor şi fundaţiilor, cadrele militare în activitate, în rezervă sau în retragere, veteranii de război şi locuitori ai municipiului Târgu-Mureş. Chiar dacă canicula a dus la o prezenţă destul de scăzută din partea publicului larg, „Deşteaptă-te, române!" a răsunat încă o dată în centrul oraşului, înălţând inimile patrioţilor, aducând aminte de sacrificiul înaintaşilor noştri care au murit pentru aceste cuvinte.

Activităţile au debutat cu prezentarea Gărzii de onoare şi a onorului militar, salutarea drapelului de luptă al Brigăzii 6 Operaţiuni Speciale Mihai Viteazul, trecerea în revistă a Gărzii de onoare, salutarea acesteia şi prezentarea oficialităţilor. A urmat slujba de binecuvântare şi rugăciune pentru poporul român, un moment artistic al actorului Nicu Mihoc, şi o alocuţiune a doamnei Ramona Păcurar, şefa Direcţiei Arhivelor Statului din judeţul Mureş.

Oficialităţi mureşene cinstesc Imnul Naţional

La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai principalelor instituţii din judeţul Mureş, cât şi reprezentanţii unităţilor militare şi ai ministerului internelor, care au vorbit celor prezenţi despre importanţa Imnului de stat al ţării noastre. „Am ţinut să sărbătorim la Târgu-Mureş aşa cum se cuvine Ziua Imnului Naţional, ne-am întâlnit în această frumoasă locaţie, în faţa Teatrului Naţional, am cinstit aşa cum se cuvine sărbătoarea Imnului Naţional, care alături de Drapelul Naţional, de stemă şi de sigiliu este unul dintre simbolurile de bază ale României. Marcă a unităţii revo-luţiei de la 1848, „Deşteaptă-te, române" a devenit Imn Naţional din 1990. Aşa cum fiecare ţară îşi sărbătoreşte imnul şi noi în 29 iulie ne adunăm să cinstim Imnul nostru Naţional", a declarat prefectul Lucian Goga. „În primul rând Imnul Naţional reprezintă unul dintre simbolurile statului naţional unitar român. Fiecare popor are imnul lui, aşa şi noi astăzi sărbătorim ziua Imnului Naţional. Imnul până la urmă îi reprezintă pe români, aşa cum ştim să ne dovedim românismul, să ne facem cunoscuţi. E bine să întărească cultura poporului român şi până la urmă întărirea românismului este ţelul nostru al tuturor", a declarat Ovidiu Dancu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Mureş.

Vasile Gliga: „Imnul un imbold spre unitate pentru proiectele mari ale judeţului"

Deputatul Vasile Gliga ne-a spus despre modul în care el înţelege Imnul şi sărbătoreşte această zi importantă. „Cred că nu putem vorbi de Imnul Naţional fără să ţinem cont de prima propoziţie «Deşteaptă-te, române». E cel mai bun imbold pentru români. Ceea ce a spus Nicu Mihoc, că am decis să tac, să fac ceva pentru oameni, şi după aceea să vorbesc şi să apăr ţara, eu m-am regăsit pe deplin. E o zi importantă, fiecare dintre noi trebuie să analizeze vers cu vers acest imn. Atunci poate noi în judeţul Mureş am fi mai uniţi pentru a putea realiza proiectele mari cum ar fi Barajul de la Răstoliţa, centura de ocolire a Târgu-Mureşului, magistrala de apă pe zona de câmpie sau autostrada spre Cluj-Napoca", a declarat preşedintele PSD Mureş.

Simbolistica Imnului Naţional

Data de 29 iulie a fost proclamată, în conformitate cu Legea nr. 99/1998, Ziua Imnului Naţional al României - „Deşteaptă-te, române!", simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848. La 29 iulie 1848, „Deşteaptă-te, române!" a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. La originea Imnului Naţional al României se află poemul patriotic „Un răsunet" de Andrei Mureşanu, publicat în numărul iunie-iulie 1848 al suplimentului „Foaie pentru minte, inimă şi literatură", pe o melodie culeasă de Anton Pann. Conţinutul profund patriotic şi naţional al poeziei a fost de natură să însufleţească numeroasele adunări ale militanţilor paşoptişti pentru drepturi naţionale, mai ales din Transilvania, Nicolae Bălcescu numind acest imn „o adevărată Marsilieză românească". Imnul a fost intonat în timpul Războiului de Independenţă, în Primul Război Mondial şi la Marea Unire din 1918. A fost, de asemenea, intonat în al Doilea Război Mondial. „Deşteaptă-te, române!" a fost interzis după instaurarea regimului comunist, timp de aproape o jumătate de secol. A fost cântat, însă, în timpul revoltei de la Braşov, din 15 noiembrie 1987, şi în timpul Revoluţiei din decembrie 1989. Imediat după Revoluţia din decembrie 1989, „Deşteaptă-te, române!" a fost ales Imn Naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991. Conform Constituţiei României, Imnul Naţional este considerat simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului.

Lasă un comentariu