Târgu-Mureş - prima şedinţă a noului Consiliu Local Municipal

Distribuie pe:

Oraşul are toate (ne)şansele să rămână fără viceprimari!

Consiliul Local Municipal Târgu-Mureş, în noua formulă rezultată după alegerile locale, s-a întrunit în prima şedinţă ordinară, joi, 29 iulie, adoptând, în mai puţin de o oră, toate proiectele aflate pe ordinea de zi. Acestea au vizat, în marea lor majoritate, reactualizarea componenţei unor comisii din cadrul legislativului local. Proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetară, propus în regim de urgenţă, a fost scos de pe ordinea de zi întrucât nu a fost avizat în comisiile de specialitate.

Cu toate că la şedinţa de constituire, de la sfârşitul lunii iunie, s-a decis (doar) amânarea alegerii viceprimarilor municipiului, subiectul nu a mai fost adus în discuţie şi nici nu sunt semne că va fi abordat prea curând. Surse din cadrul grupului UDMR ne-au precizat, după încheierea şedinţei, că nici formaţiunea lor politică, nici PSD nu vor veni cu propuneri în acest sens, „pentru a se evita tot felul de presiuni şi pasarea răspunderilor de la o persoană la alta, fără asumarea lor concretă". Acest punct de vedere este împărtăşit, de altfel, şi de consilierii aparţinând Partidului Oamenilor Liberi (POL), Radu Bălaş punctând categoric: „Vrem să demonstrăm inutilitatea viceprimarilor în administraţie". Secretarul Municipiului, Andrei Mureşan, a precizat, în context, că viceprimarii sunt aleşi la propunerea Consiliului Local sau a formaţiunilor politice reprezentate în acesta, şi nu sunt propuşi de către primar, elucidând astfel confuzia întreţinută de unele mass-media.

Dispozitiv de traducere simultană, pentru armonie la Târgu-Mureş

După epuizarea ordinii de zi, reprezentanţii POL au supus atenţiei consilierilor şi a primarului municipiului o cerere prin care - invocând texte din Constituţia României, Legea Administraţiei Publice Locale şi Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al Consiliului Local Târgu-Mureş - solicită „în mod respectuos" punerea în aplicare ad literam a prevederilor vizând folosirea limbii minorităţii naţionale în relaţia cu autorităţile administraţiei publice, prin punerea la dispoziţie a cadrului tehnic / dispozitivul de transmitere şi traducere simultană în sala de şedinţă a Consiliului Local Municipal, „respectiv asigurarea prezenţei permanente a unui traducător autorizat, în vederea facilitării folosirii limbii materne pentru consilierii de etnie maghiară şi a traducerii simultane în limba română, în cadrul şedinţelor de consiliu local". Această practică - se arată în document - există şi funcţionează în mai multe unităţi administrativ-teritoriale din România, în localităţi din judeţele Sălaj, Satu Mare, Covasna, Harghita şi Mureş.

Autorii speră că solicitarea lor va fi aprobată, „un eventual refuz ar fi greu de înţeles, ţinând cont de componenţa etnică a municipiului Târgu-Mureş şi de componenţa Consiliului Local Municipal, în ce priveşte numărul consilierilor vorbitori de limbă maghiară (…). Suntem ferm convinşi că (…) prin facilitarea folosirii limbii materne pentru reprezentanţii aleşi ai comunităţii maghiare din oraşul nostru, sloganul adoptat de către Primărie, Târgu-Mureş - Oraş al Armoniei ar căpăta cu adevărat conţinut şi esenţă, dând un exemplu model în privinţa respectului reciproc, a toleranţei şi a dialogului intercultural, precum şi de o atitudine şi abordare demne de un oraş european", arată semnatarii petiţiei.

„Lupii tineri" de la POL, hotărâţi „să facă legea" în oraş

Porniţi cu râvnă şi entuziasm pe cărările spinoase ale administraţiei, cei trei tineri reprezentanţi ai POL, după ce au umblat pe la toate departamentele din Primărie, au identificat, deja, unele „chestiuni logistico-informative" şi neajunsuri, pe care le-au prezentat în cadrul unei conferinţe de presă premergătoare şedinţei de consiliu, postându-şi opiniile şi pe o reţea de socializare. Printre altele, ei reclamă faptul că unele subiecte importante pentru oraş, inclusiv cele care presupun cheltuirea unor sume importante din banii publici, sunt discutate superficial şi în ultimul moment, în cadrul comisiilor, consilierii neavând timp să le studieze şi să le asimileze în mod corespunzător: „Se pun în faţă nişte tabele, iar consilierii, la înţelegere sau nu, ridică mâna". În privinţa rectificării bugetare, consilierii POL se pronunţă pentru alocarea unor sume mai mari pentru şcoli şi pentru achiziţionarea de autobuze. Ei nu sunt de acord, de pildă, cu organizarea revelionului pentru persoanele vârstnice („îi susţinem pe pensionari sub diverse alte forme, nu să îi distrăm"), cu focurile de artificii, cu finanţarea, din banii mureşenilor, a sportului de performanţă şi a cluburilor sportive etc. Festivalul „Simfoniile toamnei" este, în opinia lor, tot un fel de „Zilele Târgumureşene" şi la fel de costisitor. „Credem că Primăria şi Consiliul Local nu trebuie să fie agenţie de impresariat artistic şi sportiv, nu scrie în nicio lege că Primăria trebuie să distreze populaţia, milităm pentru mai puţină distracţie din bani publici", afirmă, răspicat, consilierii POL. (Totuşi, în treacăt şi în paranteză fie spus, „Zilele Târgumureşene", Festivalul „Armoniile Toamnei", precum şi „Vâltoarea Mureşeană" - aceasta din urmă dedicată culturii maghiare - au atras, de-a lungul anilor, mii de locuitori ai oraşului, români şi maghiari, iar specialităţile gastronomice prezentate de cei din Baja şi vinurile de la Zalaegerszeg - oraşe ungare înfrăţite cu Târgu-Mureşul - au fost apreciate unanim şi fără dispozitiv de traducere.)

Evaluându-şi poziţia pe eşichierul politic local, cei trei consilieri POL precizează: „Oamenii trebuie să ştie că în Consiliul Local Municipal există o alianţă PSD-UDMR, consilierii PNL au reprezentanţi în administraţie, POL este singurul partid cert în opoziţie. Nu înseamnă că nu vom colabora, ci vom fi constructivi".

…Ceea ce le dorim şi ne dorim cu toţii.

Lasă un comentariu