Recordul bătut de companiile cu capital străin!

Distribuie pe:

…Declaraţia făcut-o Mihai Ionescu, senatorul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR). Potrivit acestuia, peste 80% din vânzările externe sunt realizate de companiile cu capital străin. „Tot plusul exportatorilor din cei 25 de ani este rezultatul infuziei de capital străin, care a venit cu piaţă, cu tehnologie şi cu disciplina muncii", a spus Mihai Ionescu, citat de EvZ. El a adăugat: „Dacă România ar fi rămas să se bazeze doar pe firmele româneşti am fi realizat în 2015 un volum de export egal cu cel din 1989."

În top zece cei mai mari exportatori din România se regăsesc, de ani buni, aceleaşi nume de companii internaţionale mari: Automobile Dacia, Renault, Rompetrol Rafinare, Ford România, OMV Petrom, Honeywell Technologies, Arcele Mittal. În 2015, ritmul de creştere al exporturilor româneşti a fost cel mai mare din UE. „Această evoluţie - declara secretarul general al ANEIR - a exporturilor se datorează celor peste 20.000 de firme exportatoare directe şi alte câteva zeci de mii de companii, pe orizontală, toate acestea cumulând un număr de peste un milion de angajaţi."

Pe de altă parte, conform Institutului de Statistică (INS), în total, România a exportat, în 2015, bunuri în valoare de 52,5 miliarde de euro, în creştere cu 5,8% faţă de 2014. Anul 2015 a fost al patrulea an record pentru România din punct de vedere al ritmului de creştere, fiind, din nou, pe primul loc în UE, poziţie pe care a mai ocupat-o şi în anii 2010, 2011 şi 2013!

Lasă un comentariu