Postul Adormirii Maicii Domnului

Distribuie pe:

De multe ori ne este dat să auzim că nu postul alimentar este important, ci cel spiritual. Dar nu este așa. Ambele forme sunt importante. De vreme ce Sfinții Părinți au rânduit să ne înfrânăm de la anumite bucate pentru o vreme, au făcut-o cu bună știință. Credinciosul nu trebuie să se mulțumească cu jumătăți de măsură. Nu cu o parte din el trebuie să se apropie de praznicul Adormirii Maicii Domnului, ci cu întreaga sa natură: trup și suflet. Din copilărie îmi vine în minte o întâmplare pe care ne-o povestea uneori bunicul. Mesajul pe care-l purta era potrivnic formalismului religios și lipsei de profunzime duhovnicească.

Se spune că un țăran a plecat într-o zi de târg să-și vândă boii. Drumul înspre târg trecea printr-o pădure mare. Și-a vândut omul boii și se întorcea spre casă prin pădure. Banii și-i pusese în trăistuța cu merinde. Doi tâlhari, care erau ascunși în pădure, i-au ieșit în cale, l-au ucis, i-au luat trăistuța și și-au însușit banii. Făcându-li-se foame au căutat în trăistuță și au găsit pâine și slănină. Fiind o zi de vineri au exclamat indignați: noi nu mâncăm de dulce vinerea!

Aceasta este povestea. Nu sunt singurii care au încălcat flagrant rânduiala postului. Au ucis și n-au mâncat de dulce! Postul nu e numai de bucate, ci este și de răutate. Postul este integral. Când am intrat în Postul Sfintei Mării (1-15 august), ne-am rugat astfel: „Vremea Postului să o începem cu bucurie, supunându-ne pe noi nevoințelor celor duhovnicești. Să ne lămurim sufletul, să ne curățim trupul. Să postim precum de bucate, așa și de toată patima, desfătându-ne cu virtuțile Duhului".

Postim de bucate, dar postim și de răutate. Nu vrem să descurajăm postul de bucate. El este foarte necesar. Dar trebuie neapărat secondat de postul de răutate. Altfel n-are valoare!

„Postiți? Arătați-mi-o prin fapte", zicea Sfântul Ioan Gură de Aur! „Prin care?", veți zice. De vedeți un sărac, aveți milă de el, un dușman împăcați-vă cu el, un prieten înconjurat de nume bun, nu-l invidiați, o femeie frumoasă, întoarceți capul".

Postul Sfintei Marii este un post cu data fixă, începe în fiecare an pe 1 august și se termină în ziua Adormirii Maicii Domnului (15 august).

Lasă un comentariu