A XXIII-a ediție a Academiei Sighișoara

Distribuie pe:

Joi, 28 iulie, de la ora 11.00, în Sala de Oglinzi a Palatului Culturii din Târgu-Mureș a avut loc conferința de presă prilejuită de a XXIII-a ediție a Academiei Sighișoara, eveniment ce va avea loc în perioada 1-14 august.

Ediția de anul acesta propune un program complex axat pe coordonatele colaborării dintre muzicienii tineri și profesorii cu experiență pe toate scenele lumii. Astfel, studenții s-au putut înscrie la cursuri de măiestrie susținute de 21 profesori din Elveția, Spania, Austria și România, acoperind nu mai puțin de 10 discipline.

La cursurile din acest an s-au înscris un număr de 60 de studenți din nouă țări: România, Elveția, Franța, Germania, Austria, Spania, Finlanda, Ungaria și Regatul Unit.

În cadrul Academiei muzicale de vară de la Sighișoara, tinerii muzicieni din țară și străinătate vor putea lua contact în acest an cu profesori și interpreți de renume internațional precum violoniștii Alexandru Gavrilovici, Adelina Oprean, Chiara Banchini (vioară barocă), pianiștii Vinciu Moroianu, Benjamin Engeli, Anton Kernjak, Tobias Schabenberger (fortepiano), compozitorii Adrian Pop și Roland Moser, violonceliștii Katharina Gohl-Moser și Guillermo Pastrana, membrii cvartetului Arcadia și Vladimir Lakatos (muzică de cameră), harpista Marie Trottmann, contrabasistul Botond Kostyák, Irina Gavrilovici pentru cursul de canto și Angela Schwartz pentru cursul de Tehnică Alexander.

Ca o noutate, ediția din acest an le oferă studenților posibilitatea să se întâlnească cu doi maeștri ai muzicii baroce printr-un curs de vioară barocă și fortepiano susținut de Chiara Banchini, Geneva și Tobias Schabenberger, Basel.

Întâlnirea dintre elevi și maeștri se va concretiza în concertele ce vor fi susținute în Sala Mare a Primăriei Sighișoara.

Primele cinci concerte din acest an ale Academiei se vor derula sub titulatura Enescu în Europa și vor propune publicului o călătorie prin intermediul muzicii lui George Enescu, a contemporanilor săi și nu numai, trecând prin Elveția, Viena, Paris și România.

Concertul inaugural al celei de-a 23-a ediții a festivalului-școală Academia Sighișoara, ce a avut loc pe 1 august 2016, de la ora 20, în Sala Barocă a Primăriei Sighișoara, a purtat denumirea „Enescu și Elveția", ca un medalion cu ocazia Zilei Naționale a Confederației Elvețiene. Acesta a fost susținut de pianistul Benjamin Engeli, Cvartetul Arcadia și Ansamblul Archita. În program au fost prezentate lucrări de Johann Sebastian Bach, George Enescu, Arthur Honegger și Robert Schumann.

„Am căutat întotdeauna să dăm un sens programelor noastre. Anul acesta este un an în care marele Festival «George Enescu» nu are loc, este festivalul gigant al Europei în care numele lui Enescu este văzut într-o perspectivă a geniului românesc, ceea ce este cât se poate de adevărat. Din discuțiile pe care le-am avut a apărut ideea de a-l prezenta pe George Enescu în devenirea sa. Născut ca un diamant de multe carate în Moldova, crescând în Viena și Franța pentru a deveni ceea ce a fost: Marele Enescu. Aceste etape am dorit să le prezentăm printr-o serie de concerte. Să vedem cine au fost colegii de studiu ai lui George Enescu, ce muzică a ascultat el, cine l-a inspirat pe Enescu? Cele cinci concerte au fost gândite tocmai în această perspectivă" (Alexandru Gavrilovici, director Academia Sighișoara, președintele Asociației Cultura Viva Sighișoara).

În perioada 2013-2016 Academia Sighișoara este organizată de Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca în parteneriat cu Asociația Cultura Viva din Berna, fiind co-finanțată printr-un grant din partea Elveției prin intermediul contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Sponsori: Azomureș, Ambasada Elveției, Swiss Sponsors' Fund România, Ambasada Spaniei, Ambasada Finlandei, Hotel Sighișoara.

Parteneri: Primăria municipiului Sighișoara, Liceul „Joseph Haltrich", Fundația Gaudeamus, Biserica Evanghelică C.A. Sighișoara, Comunitatea Evreilor Târgu-Mureș.

Parteneri media: Agerpres, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Târgu-Mureș, Făclia, Punctul, Jurnalul Sighișoara, Reporter, Târnava TV, Radio Son.

 

Lasă un comentariu