Din efectele alianței „fructuoase" PSD-UDMR - Uniți pentru Unire, uniți pentru adevăr (I)

Distribuie pe:

(Drept la replică pentru articolul: Două săli de clasă în care se creează un conflict din 22.07. 2016; 14:15)

Acest articol este un drept la replică al articolului semnat de Bögözi Attila la http://erdelyiriport.ro în data de 22.07.2016, în care sunt aduse acuzații grave la adresa direcțiunii Colegiului Național UNIREA din Tg.-Mureș și a comunității uniriste. Reacția întârziată o justificăm prin faptul că am aflat accidental de acest articol, care necesită lămurirea unor aspecte grave afirmate de semnatarul acestuia și implicit de conducerea Liceului Telogic Romano-Catolic, prin director Tamasi Zsolt.

Data de 5 iulie 2016 a marcat demersul public pe care comunitatea de dascăli, părinți și elevi din Colegiul Național UNIREA au ales să îl înceapă, nu prin război, scandal, nu prin amenințări, minciuni și intimidări, cum reiese din știrile locale și naționale, ci deschis, onest, democratic, prin organizarea unei conferințe de presă, printr-un dialog cu părțile direct implicate, așa cum suntem caracterizați ca școală europeană și multiculturală.

E de datoria noastră, invocată de legea învățământului, art.79 și art.80, să anunțăm, să lămurim și să intervenim în comunitatea locală, ca beneficiar terțiar al învățământului preuniversitar și media asupra unor evenimente, care să calmeze spiritele încinse ale mediului online.

Am fost acuzați de o atitudine naționalistă, noi, conducători de școală europeană, multiculturală, care am pledat și pledăm pentru o educație împreună, care am promovat deopotrivă valorile române și maghiare din 1948 și o facem și în prezent pentru cele 5 clase de liceu, secția maghiară, care au rămas în structura Colegiului Național UNIREA.

Vrem să precizăm că invocarea evenimentelor din „martie 1990", „pogromul împotriva maghiarilor", „plăcuțe bilingve", „cercuri naționaliste", „retrocedări" și „românizarea treptată a liceului UNIREA" sunt aspecte străine de comunitate uniristă, dar pe care prof. de istorie Tamasi Zsolt le invocă fără echivoc, încercând să sensibilizeze și să incite comunitatea maghiară, așa cum indirect a făcut-o în vara anului 2015. Invit cu transparență cetățenii urbei noastre, deopotrivă români și maghiari să acceseze site-ul Colegiului Național UNIREA, http://colegiulunirea.ro care este cartea noastră de vizită, să se clarifice având variantă bilingvă, română și maghiară, de „naționalismul conducerii Colegiului Național UNIREA", asupra numărului de clase, asupra parteneriatelor educaționale de 16 ani cu Gimnaziul „Zrínyi Miklós" din Zalaegerszeg, Ungaria, asupra planurilor de școlarizare cu secția română și maghiară de la Colegiul Național UNIREA. De asemenea, invităm doritorii să citească plăcuțele bilingve, pornind de la firma școlii și continuând cu orice sală din Colegiul Național UNIREA, fie secretariat, direcțiune, sală profesorală sau bibliotecă.

De asemenea, prin scrisoarea deschisă a unei mame de la secția maghiară, Ildiko Oroian, publicată de www.târgumureșeanul.ro, în 16 iulie 2015, care a dispărut recent din mediul online, dar pe care o redăm fragmentar, vrem să clarificăm în ce mod s-a înființat Liceul Teologic Romano-Catolic. „Vacanța școlară este pentru unii un bun prilej de uneltiri și planuri de dezbinare. De câteva zile am aflat că există fel și fel de indivizi care umblă prin școlile din Târgu-Mureș și incită profesorii și părinții maghiari pentru a se monta plăcuțe bilingve pe clasele și laboratoarele din școlile orașului, a se monta afișe (gen gazeta de perete) exclusiv în limba maghiară, de a se promova pagini de internet exclusiv maghiare pentru școlile din oraș. Acțiunea este condusă de un profesor de la Liceul Bolyai care, încălcându-și menirea de profesor, începe să facă politică prin unitățile de învățământ, îndeamnă ceilalți profesori, părinții și elevii la separare, tot demersul fiind gândit ca pe 15 septembrie, la începutul anului școlar, aceste plăcuțe, afișe, site-uri să fie funcționale și condițiile de separare să fie deja îndeplinite. Ba mai mult, dorește separare încă de la creșe și grădinițe cerând părinților și educatoarelor maghiare să ia măsuri în acest sens. În acest context, atrag atenția întregii comunități a târgumureșenilor, fie români, fie maghiari, asupra faptului că orașul nu are nevoie de alte tensiuni și conflicte și că acest demers este unul foarte periculos ce este menit să inducă intoleranță și agresivitate la nivelul copiilor orașului. Și peste toate acestea, aflăm că la Liceul Unirea a început deja evacuarea corpului de clădire în care se va înființa Liceul Teologic Romano-Catolic «II Rakoczi Ferenc». Aici, a venit într-o dimineață un reprezentat în vârstă de 80 de ani al Statusului Romano-Catolic (proprietarul actual al clădirii după retrocedare) și foarte arogant, cu bastonul, a început să dea ordine personalului școlar, ce să facă pentru ca în cel mai scurt timp să elibereze clădirea pentru a putea fi preluată de noua conducere a Liceului Teologic Romano-Catolic „II Rakoczi Ferenc". În aceste condiții, Inspectoratul Școlar Județean Mureș este în situația de a căuta săli de cursuri pentru clasele de elevii români care nu vor mai avea loc pe 15 septembrie în corpul preluat de Liceului Teologic Romano-Catolic II Rakoczi Ferenc, asta, datorită faptului că una din condițiile impuse de profesorii maghiari a fost ca elevii lor să nu își desfășoare activitatea în spații comune cu copiii români (!!!)."

Revenind asupra articolului invocat mai sus, oferim comunității explicații legale și dovedite prin acte aflate la vedere asupra așa-numitului „război al claselor" prezentat de directorul Liceului Teologic Romano-Catolic, Tamasi Zsolt. În primul rând, în decembrie 2014 , Colegiul Național UNIREA propune planul de școlarizare, votat de Consiliul profesoral, validat de Consiliul de Administrație, cu clase de secția maghiară pentru nivel primar, gimnazial și liceal. Acest plan nu este aprobat de ISJ Mures, care prin adresa nr. 553 din 3 februarie 2015 somează Colegiul Național UNIREA să realizeze „proiectul de încadrare fără clasa pregătitoare, clasa a V-a și clasa a IX-a, specializarea - științele naturii, cu limba de predare maghiară", ca urmare a avizului conform emis de I.S.J. Mureș, prin adresa nr. 4595/23.06.2014 pentru înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic. Prin urmare Colegiul Național UNIREA pierde din start 3 clase maghiare, și implicit 9 ore de limba română. Direcțiunea Colegiului Național UNIREA solicită ISJ Mureș și Primăriei spațiu pentru clasele de ciclul primar, 8 la număr atunci (3 clase maghiare și 5 secția română), care prin înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic, nu mai aveau loc în corpul B. În 18 iunie 2015, directorul Colegiului Național UNIREA solicită spațiu pentru toate cele 8 clase, dar învățătoarele de la secția maghiară anunță faptul că ele vor să rămănă în structura Liceul Teologic Romano-Catolic. Au organizat în acest sens o sedință cu părinții în care directorul Colegiului Național UNIREA a fost pus în fața faptului împlinit, aceștia deținând un proces-verbal, cu semnăturile tuturor părinților care solicitau transferul la Liceul Teologic Romano-Catolic și acordul ISJ Mureș. Așadar are loc relocarea celor 5 clase primare, secția română, aparținând Colegiului Național Unirea, într-un spațiu amenajat într-o altă unitate școlară, aparținând Liceului Tehnologic „Constantin Brîncuși". Mai mult decât atât, în august 2015, directorul Colegiului Național UNIREA află accidental, de la diriginta clasei a VI-a B, secția maghiară, Pintilie Tünde, că tot gimnaziul secția maghiară trece la Liceul Teologic Romano-Catolic.

Se justifică acest fapt prin acordul ilegal al celor două părți, Liceul Teologic Romano-Catolic și ISJ Mureș, care acceptă transferul gimnaziului, secția maghiară, atât de necesar ca Liceul Teologic Romano-Catolic să aibă 300 de elevi pentru a obține pesonalitate juridică. Opțiunea părinților a fost un paravan, prin care directorul Tamasi Zsolt dorea să ascundă faptul că era director într-un liceu cu o singură clasă în planul de școlarizare, dar care trebuia să ocupe corpul B la 1 sept 2015, așa cum ne avertizase în scrisoarea sa doamna Ildiko Oroian.

Conchidem că se pierd astfel încă 4 clase de secția maghiară (II B, IV B, VI B, VII B), încă 8 ore de limba română de la Colegiul Național UNIREA. Părinții maghiari, la solicitarea din luna august 2015, cu privire la transferul claselor gimnaziale ale secției maghiare la Liceul Teologic Romano-Catolic, au precizat faptul că nu au nevoie de niciun obiect care se află în inventarul Colegiului Național UNIREA.

Legea Educației Naționale nr.1/2014 precizează în Art. 45. aliniatul (1) „Persoanele aparținând minorităților naționale au dreptul să studieze și să se instruiască în limba maternă, la toate nivelurile, tipurile și formele de învățământ preuniversitar, în condițiile legii", iar aliniatul (2) „În funcție de necesitățile locale se organizează, la cererea părinților sau tutorilor legali și în condițiile legii, grupe, clase sau unități de învățământ preuniversitar cu predare în limbile minorităților naționale."

(va urma)

 

Lasă un comentariu