Culoare, prietenie şi creaţie în Tabăra Naţională de Pictură „Casa Rădiţoiu" - Sovata

Distribuie pe:

Omul, opera desăvârşită a lui Dumnezeu, pe lângă menirea de a trăi, are datoria morală de a se înălţa prin propriile dorinţe, de a fi ca fiinţă culturală, de a se împlini prin creaţie. Frumuseţea omului este încununată cu o aură specială atunci când transmite mai departe o părticică din frământările sale interioare. Printr-o continuă căutare de sine, ademenind imboldul creator al naturii, omul, prin operele sale, deschide tărâmul fermecat al sufletului omenesc, şi transmite mai departe simţăminte, vise şi dorinţe care-l înalţă şi-l încununează. În colţişorul de rai, învăluit de mireasma mirosului de brad, din curtea „Casei Rădiţoiu", din frumoasa Staţiune Balneară Sovata, în cea de-a IV-a ediţie a Taberei Naţionale de Pictură, desfăşurată în perioada 23-30 iulie 2016, artiştii şi-au aşezat sufletul pe pânză, au creat, au muncit, iar rodul muncii dânşilor este de o frumuseţe inimaginabilă.

Organizatorii: inginer Florin Rădiţoiu împreună cu soţia, economist Angela Rădiţoiu, inspector şcolar Constantin Bogoşel şi domnul Ilarie Gheorghe Opriş, preşedinte al Asociaţiei Artiştilor Plastici Mureş, şi-au unit efoturile, pentru a realiza ediţia 2016 a Tabărei Naţionale de pictură. Gazdele, domnul Florin Rădiţoiu şi doamna Angela Rădiţoiu, oameni care au dăruit o părticică din timpul lor, o părticică din bunul lor, dar şi o părticică din sufletul lor, pentru ca arta să îşi continue cursul firesc, adoră să trăiască printe artişti, să îi sprijine şi să îi susţină în demersul lor creator. Cu discreţie şi eleganţă, personalul administrativ, doamnele Angela Rădiţoiu, Mihaela Mărginean şi Viorica Moldovan au vegheat ca liniştea, pacea şi inspiraţia artiştilor să poată naşte opere de valoare.

Artiştii, Mihai Frunză şi Călin Pop din Târgu-Mureş, Ruxandra Băluţă din Craiova, Sandor Lukacs, Mihai Chiriac, Rareş Chiriac, Ioan Rusu, Rodica Pop şi Rodica Vescan din Târgu-Mureş, Eva Dolha din Cluj-Napoca, Maria Mera din Reghin, Laurenţiu Ivan, Ramona Lazăr, Liliana Lazăr şi Andrea Lazar din Târgu-Mureş şi, nu în ultimul rând, Mihai Mereuţă din Sibiu, fiul regretatului mare actor, maestrul Mihai Mereuţă, au pictat, au legat prietenii care vor dura o viaţă şi au savurat focurile de tabără şi muzica de calitate, în serile petrecute împreună. Domnul profesor Mihai Fruză a susţinut, cu drag, câteva lecţii de privit, lecţii prin care ne-a împărtăşit câteva din secretele combinării culorilor, câteva din secretele analizei artistice a unei picturi.

La vernisajul Taberei Naţionale de Pictură care a avut loc în data de 30 iulie 2016, curtea „Casei Rădiţoiu" iradia de culoare, s-a inviorat, simezele s-au umplut cu picturi cu peisaje, picturi cu natură statică, picturi suprarealiste în care armonia, compoziţia, stilul şi tuşa personală a fiecărui pictor s-au împletit, arătându-ne că efortul n-a fost zadarnic. Preşedintele Asociaţiei Artiştilor Plastici Mureş, domnul Ilarie Gheorghe Opriş, a lăudat, încântat de picturile realizate, întregul efort, a mulţumit gazdelor pentru atmosfera călduroasă şi primitoare, şi pentru susţinerea pe care o oferă activităţilor culturale. Domnul Constantin Bogoşel a avut onoarea de a prezenta artiştii şi de a le aprecia lucrările şi de a felicita toţi participanţii la Tabăra Naţională de Pictură. Artiştii Eva Dolha şi Mihai Mareuţă, cu încântare, ne-au descris minunata săptămână petrecută în „Casa Rădiţoiu", săptămână rodnică care a adus un plus de valoare activităţilor culturale mureşene.

Oameni între oameni, oameni care ştiu să dea valoare vieţii, oameni care trăiesc pentru alţii, care valorifică potenţialul uman susţinându-l, oameni care ajută la formarea valorilor şi îşi aduc aportul în evoluţia culturală. Familia Rădiţoiu, împreună cu preşedintele Asociaţiei Artistilor Plastici Mureş, Ilarie Gheorghe Opriş, şi Constantin Bogoşel, inspector şcolar şi vicepreşedinte al Asociaţiei Artiştilor Plastici Mureş, sunt oameni care cu dragoste s-au aplecat asupra artei şi asupra artiştilor. Marele prozator Marin Preda spunea: „dacă dragoste nu e, nimic nu e". Dragostea este cea care răspunde la toate întrebările, cu dragoste de oameni, cu dragoste pentru artă, cu dragoste şi încredere în tineret, devenim cu adevărat oameni şi îmlinim opera desăvârşită a lui Dumnezeu. Cu respect şi consideraţie ne aplecăm în faţa celor ce se dedică culturii. Felicitări!!!

Lasă un comentariu