SIMBIOZA ARTELOR, ÎNTR-UN VERNISAJ INTERNAŢIONAL - 2016

Distribuie pe:

După o intensă muncă de creaţie pe parcursul a 8 zile, a venit şi „ziua Patriarhului". Rezultatele au fost surprinzătoare, chiar excepţionale, atât cantitativ cât şi calitativ. Dar istoria acestui eveniment unic, abia urmează a fi povestit. Cea de-a II-a ediţie a TEBEREI DE PICTURĂ INTERNAŢIONALĂ de la SĂRMAŞU, judeţul Mureş, s-a desfăşurat între 15-24 iulie 2016. Locaţia aleasă cu 2 ani în urmă avea să ne aducă împreună pe cei 16 artişti plastici, într-un spaţiu religios, mai exact în PAROHIA REFORMATĂ a preotului BALAZS LUDOVIC, alături de soţia sa MARTA şi fiul BALINT. Artiştii plastici reuniţi aici au venit din diferite zone ale ţării, cât şi din Ungaria şi Republica Moldova, sub egida ASOCIAŢIEI ARTIŞTILOR PLASTICI DIN TÂRGU-MUREŞ. Preşedintele asociaţiei, ILARIE OPRIŞ, binecunoscut ca un „mecena", prin activitatea sa de peste patru decenii în domeniul artelor, a strâns în jurul său, ca un magnet, un număr mare de artişti, călăuzindu-i de-a lungul anilor cu multă căldură şi prietenie în multiple tabere de creaţie. Asociatul său, un profesionist de excepţie, domnul VASILE MUREŞAN, coordonator al taberelor de peste 25 de ani şi director artistic, ne-a însoţit în toate aceste zile, creând cu mare virtuozitate alături de ceilalţi artişti.

Ziua vernisajului s-a stabilit într-o duminică pe 24 iulie a.c., deoarece au fost aşteptaţi oaspeţi de seamă în această mică urbe transilvană. Parohul dl Balazs, amfitrionul nostru şi gazda perfectă a acestor zile, a deschis vernisajul printr-o alocuţiune plină de emoţie şi iubire. Citez câteva fraze din scurta sa prezentare: „Sărmaşu, această localitate din câmpia centrală a Transilvaniei, a adus în faţa comunităţii civice, artişti din mai multe domeni, poeţi, scriitori, muzicieni, dansatori şi artişti plastici. Din realizările lor am dedus că fiecare pictură este o poezie fără cuvinte şi poezia o pictură în cuvinte. Iar muzica le conţine pe amândouă. Fiecare artist îşi înmoaie pensula în sufletul lui, apoi aşează inima pe pânză (H. Beecher). Fericiţi sunt cei care observă frumosul acolo unde unii nu văd nimic. Astfel, într-un timp record s-au realizat peste 150 de pânze. Totul este frumos şi hrănitor pentru suflet, însă nu există în lume artă mai profundă decât a iubi oamenii (V. Gogh). Şi noi am trăit aceste momente".

I s-a dat cuvântul conducătorului grupului de artişti, dl VASILE MUREŞAN - „Muri". După ce a elogiat condiţiile în care am fost primiţi de gazde, a mulţumit tuturor celor prezenţi şi, de asemenea, domnului primar al Sărmaşului, IOAN MOCEAN, invitat de onoare, care a sponsorizat cu fonduri această acţiune artistică în colaborare cu parohia şi Fundaţia „COMMUNITAS", UDMR şi PNL local. Domnul primar, fiind la al 4-lea mandat, mi-a mărturisit că una din priorităţile oraşului este şi implicarea culturii, care este deficitară ca instituţie. La Casa de Cultură din Sărmaşu sunt multe manifestări artistice în diferite domenii: muzică, dans, coruri:

• Ansamblul Doina Sărmaşului - dansuri populare tradiţionale,

• Ansamblul de dansuri populare maghiare Boglarka,

• Ansambluri corale pentru elevi pe categorii de vârstă: Corul de copii Amadeus (clase primare şi gimnaziale), care a obţinut locul 2 la olimpiada de la Braşov; Corala Belcanto a elevilor de liceu.

Toate aceste activităţi muzicale se fac sub îndrumarea cunoscutului paroh ortodox şi profesor DANIEL CAMARA, cu o vastă participare la concursuri.

În urmă cu 2 ani s-a creat prima TABĂRĂ DE PICTURĂ la Parohia ortodoxă a preotului Ilie Bucur în cadrul Mănăstirii Sf. Mina. Apoi, anul trecut, a avut loc a doua ediţie a taberelor în altă locaţie, la centrul diaconal reformat cu participarea Primăriei locale. După aceste prezentări oficiale, domnul Mureşan a făcut o prezentare sumară a fiecărui grup de lucrări ale artiştilor nominalizaţi în tabără, rugându-i pe aceştia să-şi prezinte succint creaţiile lor plastice. Nu aş vrea să omit un lucru important în organizarea acestui eveniment, prin prezenţa postului de Tv „Ştii" din Târgu-Mureş, reprezentat de dl LUCIAN ÎNSURĂŢELU, care ne-a onorat cu prezenţa la invitaţia A.A.P. din Târgu-Mureş. Din păcate, preşedintele acesteia, domnul Opriş, nu a fost prezent din motive obiective, dar a fost reprezentat prin purtătorul său de cuvânt, dna IULIANA MARIN.

În partea a doua a vernisajului se profila surpriza unui spectacol muzical cult, care a fost peste aşteptările celor prezenţi. Pe o scenă virtuală, s-au prezentat 4 artişti lirici care ne-au încântat cu arii din opere celebre (Puccini, Lehar, Verdi): fiica preotului reformat, soprana BALAZS BARBALA, solistă a Operei Maghiare din Cluj-Napoca, alături de HARY JUDIT, soprană la aceeaşi operă, şi tânărul tenor ANDREI ŞOFRON, de la Opera Română din Cluj-Napoca, acompaniaţi la pianină de dl KULCESAR SZABOLTS. Repertoriul ales a creat un spectacol improvizat, de o calitate profesională deosebită ca valoare artistică, aducând cu ei în această mică urbe, suflul artistic al marelui oraş universitar Cluj-Napoca. Canţoneta „O sole mio", cântată de tenorul Andrei Şofron, a făcut să trepideze de-a dreptul, cu vocea sa puternică şi armonioasă, tablourile de pe pereţii atelierului. La fel de puternic au vibrat şi inimile auditoriului. Cele două soprane s-au alternat cântând magic câteva fragmente de arii de operă în limbile română, maghiară şi italiană, fiind răsplătite cu aplauze puternice. Între aceste arii cântate s-au intercalat doi autori de poezie, dna VOICHIŢA CECĂLĂCEAN şi VASILE MUREŞAN, cu poezii recente de factură filozofică, deosebit de sensibile. Succes pe mai departe în acest domeniu!

Finalul spectacolului a fost grandios prin alegerea unei arii celebre din Traviata - Brindissi, cântată magistral de cei trei solişti, ceea ce a provocat o emoţie covârşitoare întregii asistenţe, care i-a ovaţionat cu aplauze îndelungate. Acest moment liric, mi-a adus aminte de celebrul grup de tenori internaţionali Luciano Pavaroti, Placido Domingo şi Jose Carreras, care au cântat de nenumărate ori pe scenele lumii. Din păcate, unul dintre ei nu mai este.

În încheierea celei de-a doua ediţii a taberei de pictură din Parohia Reformată, dl Mureşan a ţinut să precizeze că această ediţie a fost o excepţională reuşită prin aportul familiei Balazs, a autorităţilor locale şi enoriaşilor urbei, care s-au întrecut între ei prin generozitate, creându-ne condiţii deosebite de alte tabere. Fiind obişnuit de peste un sfert de secol cu organizarea taberelor în cadrul asociaţiei, Muri a mărturisit că niciuna dintre ele nu a ajuns la acest nivel elevat. Aici s-au întâlnit şi s-au îmbrăţişat cele trei arte. Ochii s-au bucurat de culoare şi formă, auzul de poezie filozofică şi muzică cultă, iar sufletul tuturor s-a umplut de lumina şi bucuria întâlnirii cu toate acestea în acelaşi loc mirific. Sărmaşul va fi de neuitat. Vă mulţumim din suflet.

 

Lasă un comentariu